Krönikor

När besöken måste ersättas med vykort

Vi håller gärna ut med den äldre generationen.

###

Jag arbetar i Equmeniakyrkan, ett samfund med överrepresentation i de äldre åldersgrupperna. Också i den församling jag tjänar i Arvika, som har en relativt jämn ålders­fördelning, är en stor del av omsorgsarbetet riktat mot de äldre. Vi gör sjukbesök, hembesök, håller andakter på äldreboenden, delar ut julblommor och ordnar dagledigträffar. Sedan coronaviruset tog sig över tröskeln i Sverige har dock allt det där förändrats. Hembesöken har fått ersatts med telefonsamtal, besöken på äldreboenden har ersatts med vykort.

När nu coronaviruset också tagit sig över tröskeln på en stor del av landets äldreboenden är det som en stor sorg drar in över mig. Tack och lov stoppades besöken på äldreboenden i Arvika redan den 11 mars, och när jag skriver den här krönikan har ännu ingen smittats av covid-19 på äldreboendena i kommunen. Men kanske är det bara en tidsfråga, vi har varit förskonade över lag än så länge här i Värmland.

Bland budorden står det att man ska hedra sin mor och sin far. Budordet skrevs inte för barnuppfostran, utan för att påminna vuxna människor om vikten av att ta hand om och hedra sina föräldrar. Det är svårt nu, med alla restriktioner, både när det gäller biologiska och andliga mödrar och fäder. Med denna krönika vill jag ändå göra ett försök.

Till dig som bor på något av landets äldreboenden eller sitter isolerad i ditt hem vill jag säga att vi saknar dig! Vi hade så gärna besökt dig nu. Suttit på sängkanten eller druckit en kopp kaffe vid köksbordet och bett till Gud med dig. Vi hade sjungit en psalmvers eller läst något ur Bibeln. Vi hade pratat om hur det var förr och om allt du betytt för församlingen och människor i din närhet. Vi hade säkert pratat om dagsläget också, och bett för de unga och församlingen och framtiden. Vi har inte glömt dig! Vi ber för dig och vill tacka för dina böner och allt du betytt för oss!

Till dig som arbetar på ett äldreboende eller i hemtjänsten, skulle jag vilja önska att du tar med den här krönikan till dina brukare och hälsar från oss i församlingarna. Om någon blir dålig, skulle jag vilja be dig att skanna av bokhyllan och skivsamlingen. Finns det en bibel, slå gärna upp Psaltaren 23 och läs. Finns det en psalmbok, slå upp nummer 248 och 249 och sjung eller läs "Tryggare kan ingen vara" och "Blott en dag". Finns det andliga sånger bland cd-skivorna, sätt gärna på dem. Tack för att ni gör allt som står i er makt för att stoppa smittspridningen och lindra ensamheten!

Slutligen, vill jag be er som fattar politiska beslut: ge oss inga lättnader i restriktioner förrän vi med säkerhet kan säga att vi stoppat smittspridningen i äldreomsorgen. Vi håller gärna ut med den äldre generationen!

Linda Alexandersson

Linda Alexandersson

Linda Alexandersson medverkar regelbundet med gästkrönikor på Dagens ledarsida sedan sommaren 2014. Hon är pastor i Equmeniakyrkan i Arvika och författare till flera böcker.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig