10 maj 2021

En tidning på kristen grundKultur

Johan Åsgärdes nya skiva Identitet handlar om att bli sedd

Han är låtskrivaren som skapat musik för både svenska och internationella artister, men det som ligger honom närmast är sångerna om Jesus. Johan Åsgärdes nya album ”Identitet” rymmer både frihet, eld och ökenregn.

1 av 2

– Ja det är faktiskt sången ”Ökenregn” som flest har hört av sig om och berättat hur de har blivit berörda, säger Johan.

Bildspråket är starkt – att bli sedd i tomheten, i det brända, där tvivlet sakta växer. Att bli sedd av en älskande Gud vars tårar av kärlek blir till ett ökenregn. ”Jag fick liv igen, och nu dansar jag i ett ökenregn.”

Både bildspråk och tonspråk gör bitvis en resa långt utanför det vi vant oss för att kalla lovsång, men den röda tråden om att hitta hem i Jesus är tydlig.

– Det är så många som lever som kristna utan att ändå leva i sin nya identitet i Kristus. Vi anstränger oss så mycket, försöker att förtjäna Gud och få en plats vid Hans bord. Vi kämpar med synd, relationer och besvikelse. Men den sanna friheten är funnen när vi ger upp och finner oss själva i Honom. Det är det sanna självförverkligandet, menar Johan.

Han är låtskrivare och producent på heltid men Johan Åsgärdes musikstudio i Örebro har med tiden också blivit en viktig mötesplats för människor som längtar efter att möta Gud och tillbe honom. Torsdagskvällarna i studion samlar allt fler varje vecka. I grunden finns en längtan att betjäna och bygga upp kyrkan, att bygga upp de troende – och att skapa en plattform med innehåll i form av musik, vittnesbörd och videor som kan fungera som verktyg att betjäna Guds församling. Johan kallar det för Noise Village.

– Det är ingen församling, ingen ny kyrka, men det är ett församlande där vi tillsammans kan få betjäna kyrkan. Och den nya skivan ges ut av Noise Village i samarbete med David Media. Den är lite av en startpunkt för den offentliga delen av rörelsen Noise Village, berättar Johan.

Albumets titel "Identitet" hänger nära samman med resan som Johan själv gjort de senaste åren. Hela livet har han under perioder drabbats av svårmod och tungsinne, något som till slut utvecklades till en djup depression. Under våren 2017 var Johan, som han beskriver själv, helt körd i botten.

– Jag hade ingenting kvar, jag hade kämpat med depression så länge. Där fick jag ett möte med Jesus som varade i tre veckor. När jag inte hade något kvar att försvara längre, när alla tåg hade gått, då kunde Gud komma åt mig, säger Johan.

I det mötet började Gud undervisa honom. Plötsligt förstod han, på riktigt, vad det innebär att vara född på nytt, att vara en ny skapelse i Jesus Kristus.

– Jag hittade min identitet i Jesus. Depressionen kunde inte styra mig längre, inte bestämma över mig och min framtid, säger Johan.

Först när vetekornet läggs i jorden börjar det gro. Där i mörkret föds ett nytt liv. Vid randen till det tomma, i det brända, drar Gud in som ett ökenregn och ger liv igen. Precis så var det för Johan.

Ökenregn är i original skriven på engelska, ”Desert rain”, av Johan tillsammans med Brock Human och Nikola Beddingfield. Hela nio av tio originalsånger är faktiskt skrivna på engelska av Johan i samarbete med en lång rad låtskrivarkollegor. Därför planerar man också att släppa en engelsk version av albumet, ”Identity”.

I den svenska nyutgivna versionen, "Identitet", har texterna bearbetats av bland andra Michael Jeff Johnson, Jeanette Alfredsson, Ingalill Vaim – och förstås Johan själv.

– Jag älskar att skriva på engelska, det är inget som känns främmande för mig. Samtidigt är svenskan i sin natur mer naken, oskyld och rätt på. Ofta är det rätt svårt att översätta redan utgivna låtar eftersom formatet är mer strikt, du måste vara mer exakt. Det här har varit lyxigt eftersom jag själv är låtskrivaren och materialet inte är utgivet sedan tidigare. Nu har vi haft frihet att forma texterna utifrån själva ryggraden av sången och därför har det inte blivit en regelrätt översättning av sångerna utan mer en svensk text av budskapet i låtarna, förklarar Johan.

I vissa av sångerna har Johan haft upp till fyra medkompositörer.

Är det inte svårt att skriva tillsammans med andra, om du jämför med att äga den kreativa processen själv?

– Det tog väldigt lång tid att komma dit, men i dag tycker jag verkligen att det blir som allra bäst när jag får ha min kreativa process tillsammans med andra. Jag kommer ofta med en idé till en session, men jag blir så lyckligt förvånad av det som händer i samarbetet, säger Johan.

Totalt har 20 låtskrivare medverkat, inräknat Johan själv. Några samarbeten är nya, andra har han jobbat med flera gånger tidigare. Och nästan alla sånger är skrivna på plats i USA. Ett exempel är Brinner (Fire) som kom till redan för fyra år sedan i samarbete med Kevin Salem, Mattias Frändå och Oliver Lundström. Sången har verkligen brunnit i Johan sedan dess.

– Jag ville göra den till vår sång, för vår kyrka. Att vi tillsammans som Kristi kropp här i Sverige fick sjunga ut: ”Jag brinner för dig”. Det kan vara en väldigt lång process innan en låt landar. Så är det med en del låtar. Ibland känner man bara, det här kommer att bli bra. Och då kan en låt verkligen mogna med tiden, säger Johan.

Ett annat exempel är ”Tro på mig” (”Believe in me”) som Johan skrivit tillsammans med Ben Cantelon. Texten bygger på Jesu ord i Johannesevangeliet 14: Låt inte era hjärtan vara oroliga. Johan vet vad det innebär när oron stjäl allt.

– Oron och rädslan i våra liv talar oftast i motsägelse till vad Gud har sagt till oss. Det handlar om att tro på Honom mer än sina rädslor och känslor. När vi förblir i Honom som han förblir i oss, så får vi också Hans frid. Jag önskar att den här låten får skölja över varje orolig själ, säger Johan.

Även "Känna dig" ("Knowing­ you") bygger på Jesu ord i Johannes­evangeliet: Detta är det eviga livet, att de känner dig, den enda sanne Guden, och honom som du har sänt, Jesus Kristus.

– Hebréerna har ett uttryck som handlar om att känna Gud. Översatt till engelska blir det ”the divine dance”, och det går ända tillbaka till trädgården. Att leva i fullkomlig kärlek, fullkomlig gemenskap. Att känna Gud, med djup, intim vördnad, det är den allra största glädjen, säger Johan.

Låtskrivarsamarbetet har en unik bredd – och det är precis så Johan vill ha det. Han är tacksam att få göra gemensam sak med så många människor för Guds rike.

– Noise Village är allt annat än en enmansshow. Jag är djupt berörd av att jag får göra det jag gör i samarbete med min trosfamilj i Örebro, David Media, Mike Eriksson på Rockatown Music Design, och alla vänner och låtskrivare som är en ständig källa till uppmuntran och tro.

– Det finns inget sätt för detta att fungera och blomma utan relationer och förtroende för varandra, säger Johan.

Läs också Johan Åsgärde: Utan Jesus hade jag nog inte levt i dag

---

Johan Åsgärde

 • Ålder: 39 år.

  Bor: i Örebro.

  Familj: Hustrun Nena och barnen Elsa, Bror och Petrus.

  Sysslar med: Egenföretagare, låtskrivare och producent. Jobbar för skivbolaget BMG och skriver sekulär pop men har också ett delat förlagsavtal mellan BMG och David Media för lovsångsmusik.

  Dröm: Att få manifestera Guds rike, vara kärlek som Gud är kärlek och skriva musik som leder till en personlig relation med Jesus.

  Aktuell: Med nya albumet "Identitet", utgiven av Noise Village och David Media.

---

Gabriella Mellergårdh

Gabriella Mellergårdh är frilansjournalist som återkommande skriver artiklar för Dagen, ofta för avdelningarna livsstil och kultur.

Fler artiklar från Kultur