08 december 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Recension: Den ofrivillige helbrägdagöraren

Birger Thureson har läst Jacob Sundbergs roman “Förunderlig nåd”

Omslag "Förunderlig nåd" av Jacob Sundberg

Titel: Förunderlig nåd

Författare: Jacob Sundberg

Förlag: DareMe Publishing (276 sidor)

Genre: Skönlitteratur

Kan en människa som inte tror på Gud, eller i varje fall förhåller sig ytterst reserverad till möjligheten att Gud finns, få se mirakler som svar på sina böner?

När den arbetslösa före detta järnbruksarbetaren Harri får jobb som kyrkvaktmästare i Silverdal är det som om en analfabet skulle bli bibliotekarie. Men bara nästan. Miljön är honom främmande, men han sköter ju inte det religiösa utan det praktiska, och det gör han utan anmärkning.

Problemen börjar när en förtvivlad ung kvinna med diskbråck och ett litet barn som hon inte kan älska kommer till kyrkan och vill ha förbön. Ingen präst är i sikte. Hon tar vaktmästaren för troende. Till sin egen förvåning ber han på kvinnans begäran en stapplande bön.

Och ett under sker. Flera följer på samma oförklarliga vis. Sensationen är ett faktum. Harri blir varje glesbygdskommuns dröm – den ofrivillige helbrägdagöraren sätter orten på kartan.

Hotellägaren Bogdad, en invandrare från Bosnien, gör business av människors hunger efter helande. Hans reklam lockar Mirko, Branka och Ljubica från Balkan till Bergslagen.

Där konfronteras bosnierna med gemensamma, såriga minnen från ett krig som mest var jakt och slakt på människor. Och där någonstans flyttas fokus från fysiskt helande till inre helande. Till nåden. Till den undergörande nåden.

Författaren Jacob Sundberg låter karaktärerna växa med berättelsen och dialogen driva mycket av handlingen. Det existentiella samtalet svävar inte på högfärdshimlen över vanliga människors huvuden utan lever och frodas i deras vardagsliv.

Det gillar jag. Liksom humorn och känslan för det dråpliga som ibland närmar sig mästaren Torgny Lindgrens sätt att berätta en historia

Boken ger väl inget riktigt svar på frågan om en agnostikers böner kan bota sjuka, men den svarar på frågan om nåden är möjlig för den som tror sig vara förlorad. Och svaret är ja.

Omslag "Förunderlig nåd" av Jacob Sundberg
Birger Thureson

Birger Thureson

Birger Thureson har skrivit opinionsartiklar i Dagen i många år. Han har en bakgrund som författare och journalist, bland annat på Dagen. Nu skriver han personligt om livet som pensionär under vinjetten 60+.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Böcker