Justin Biebers mamma om sin väg från självförakt till tro

Pattie Mallette med A J Gregory Översättning: Tomas Dixon”Från botten finns bara en väg ... Upp – berättelsen om Justin Biebers mamma”(Gospel Media)

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Den Kanadafödde popsångaren Justin Bieber väcker känslor som få. Både kärlek och hat. Förra veckan orsakade han tonårsinvasion i Stockholm där han tre kvällar i rad uppträdde inför ett utsålt Globen. För ganska precis två månader sedan fyllde han 19 vilket innebär att han är tre år äldre än hans mamma var när hon blev oönskat gravid med sin ende son.

Jag har precis läst Pattie Mallettes berättelse om hennes brokiga liv och plötsligt har den sjungande och dansande flickidolens göranden och låtanden fått en helt annan klangbotten. Långt bortom rubrikernas rapporter om festnätter och Justins senaste tatueringsmotiv. Justins mamma har bokstavligen varit nere på botten och vänt.

Pattie Mallette gör inget för att dölja sin trasiga uppväxt. Tvärtom. Hon berättar osminkat om ett hem präglat av alkoholism och fysisk misshandel. Hennes biologiska pappa lämnar familjen när hon är två och efter ett tag flyttar en annan man in och blir hennes styvfar. När Patties mamma är gravid med Pattie blir hennes femåriga storasyster ihjälkörd av en bil, men det får Pattie inte veta förrän hon är i tioårsåldern och själv nära att råka ut för en bilolycka. Känslor är nämligen inget hennes familj kan hantera. De trycks undan hårt och bestämt och då går det som det går.

Tidigt börjar Pattie slå sig lös. Festa på alkohol, men också hasch och snart även tyngre droger. En kort period fick hon följa med några grannar till kyrkan där de kärleksfulla berättelserna om Gud och Jesus gjorde starka intryck på henne. Djupast spår satte dock de sexuella övergrepp som Pattie redan tidigt utsattes för. Händelser som blev till ett mönster när de upprepades av olika personer i olika sammanhang. Både män och kvinnor.

Hon kände sig oönskad. Oälskad. Ja, rent av omöjlig att älska. Det enda Pattie tycktes ha att erbjuda som andra ville ha var hennes kropp. Hon beskriver hur hennes barndom blev sexualiserad redan från tidiga år, vilket också färgade av sig på hennes tonår.

Tillfälliga förbindelser. Självförakt. Depression. Mängder av droger. Till och med ett självmordsförsök. Hade man inte vetat att Patties liv skulle vända är frågan om man orkat med att läsa, men hon är en flyhänt berättare (tack vare sin medförfattare?) som driver historien framåt utan att trötta ut läsaren med alltför mycket detaljer. Tjugo sidor in i boken har jag helt ärligt glömt bort att det är Justin Biebers mamma jag faktiskt läser om. Patties öde har alltför många likheter med tusentals andra kvinnors.

Livet är en krokig resa. Pattie hamnar på avgiftning. Får en stark gudsupplevelse. Trillar snart tillbaka i festandet. Blir gravid vid 16 och oddsen är förstås inte de bästa. Många försöker övertala henne att göra abort, men för en gångs skull är flickan som tidigare i livet haft så svårt att säga nej till människor benhård. Hon ska föda sitt barn. ”Abort var inget jag ens funderade på”, skriver Pattie och med facit i hand kan det förstås låta som en efterhandskonstruktion. Men med tanke på hur mycket andra ofördelaktiga saker hon berättar om sig själv i boken känns det ändå trovärdigt. Översättningen irriterar tyvärr ibland med i mina ögon onödigt många anglicismer.

Andra halvan av boken handlar om livet som ensamstående mamma och – förstås – om Justins uppväxt och begynnande karriär. Det är en stolt mamma som berättar, men också en mor som utgjuter sin oro över vad nöjesindustrin kan komma att göra med hennes älskade son.

Patti Mallettes historia är fylld av hopp. Det vore önskvärt att alla Beliebers, som Justins fans kallar sig, fick ta del av den.