Musik

Per-Erik Hallin prisas för läsarsånger

I Linköping hyllades en gospellegendar och pianovirtuos - bland annat av landshövdingen

Per-Erik Hallin fick under lördagen ta emot Lennart Magnussons stipendium för läsarsångernas bevarande. Hyllningarna inleddes med en exklusiv mottagning hos Linköpings landshövding Carl Fredrik Graf.

– Det känns väldigt roligt att få ta emot det här stipendiet. Det är en stor uppmuntran, säger stipendiaten Per-Erik Hallin.

Tanken var att utdelningen skulle ske redan förra året. Men coronapandemin kom emellan. I år kunde dock festligheterna hållas med stor pompa och ståt. Firandet inleddes med mottagning på Linköpings slott hos självaste landshövdingen och fortsatte senare på kvällen i Stadsmissionens lokaler med konsert, stipendieutdelning, mat och avslutningsord av Peter Halldorf.

Det finns något folkligt över läsarsångerna som jag uppskattar.

—  Per-Erik Hallin

Festföremålet själv, Per-Erik Hallin, berättar för Dagen att även om han i första hand förknippas med pop och gospel har de gamla kristna läsarsångerna varit en stor inspirationskälla för honom genom åren.

– Det finns något folkligt över läsarsångerna som jag uppskattar. Sedan kommer ju också inspirationen från Bibeln, vilket är en stor gemensam nämnare mellan läsarsångerna och den sortens musik jag skrivit. Det är roligt att man tycker att jag för en sådan här tradition vidare på ett nytt sätt, säger han.

Artisten och pianisten Per-Erik Hallin har många erfarenheter på sin musikaliska meritlista. Bland annat är han den ende svenske musikern som turnerat med Elvis Presley. Han har två gånger deltagit i den svenska melodifestivalen (med sångerna Labyrint och Morgonluft) och därutöver skrivit ett stort antal älskade kristna sånger. Inte sällan har sångerna också nått en publik utanför kyrkornas väggar.

Yvonne Andersson

I juryns motivering skriver man bland annat att Per-Erik Hallins vision är att “modernisera, utveckla och sprida den kristna sångskatten för kommande generationer och bevarar därmed den kristna kulturskatten över tid”. Man lyfter också fram att artisten på senare år skrivit flera visor, i hög grad inspirerade av läsarsångerna.

– Ja, jag har några sånger som går i den stilen. Bland annat har jag skrivit en sång som heter Innesluten.

– När den sången kom till hade jag precis kommit ur en depression efter att jag drabbats av tinnitus. Den är väldigt präglad av den glädjen av att jag liksom kom tillbaka igen. Jag lät min mamma som var 90 år sjunga in den, just för att den hade samma ton som de gamla läsarsångerna.

Per-Erik Hallin uttrycker sin glädje över det breda intresse för läsarsångerna, som blev tydligt inte minst genom engagemanget från Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graaf. Han får medhåll av Yvonne Andersson, ordförande i Lennart Magnussons stipendiefond.

– Jag har haft en ambition att vi ska bredda oss. Och det känns väldigt inspirerande att kunna konstatera att det blivit så. Det första stipendiet delades ut i samband med ett tältmöte ute på Bjärka-Säby, men jag är oerhört glad över vårt ökade samarbete med kommunen, som gjort att vi under flera år fått dela ut stipendiet och arrangera konsert på Linköpings stadsfest.

– Att vi nu också blev inbjudna av landshövdingen för en särskild mottagning visar att man verkligen ser läsarsången som ett viktigt kulturarv, säger hon.

Göran Magnusson är son till pingstpastor Lennart Magnusson i vars minne stipendiet delas ut. Han delar tacksamheten över det breda intresset kring stipendiet. Däremot skulle han önska att läsarsångerna hördes oftare i dagens frikyrkliga gudstjänster.

– I dag sjungs de här sångerna mer i Svenska kyrkan och till och med i profana sammanhang än i frikyrkorna. Jag tycker att man borde ta upp de här sångerna i gudstjänstlivet igen, säger han.

Samtidigt lyfter Göran Magnusson fram stipendiaten Per-Erik Hallin som en viktig brobyggare just mellan läsarsångerna och den nutida kristna musiken.

– En sådan här uppmuntran inspirerar mig att gå vidare med det jag står i. Jag har egentligen ganska många sånger som inte är utgivna än, så det är ett stort projekt jag har framför mig, konstaterar Per-Erik Hallin själv.

---

Fakta: Lennart Magnussons stipendium för läsarsångernas bevarande

  • Stipendium till kristna artister och sångförfattare som verkar i samma anda som de gamla kristna läsarsångerna.
  • Tidigare stipendiater är bland andra Samuel Ljungblahd, kören By Grace och Carola Häggkvist.

---

Fler artiklar för dig