Musik

Körsångens dag uppmärksammas av Equmeniakyrkan

På lördag klockan tolv stämmer körer över hela landet upp i samma sång

Körsångens dag ordnas för andra gången. Equmeniakyrkan är med och uppmuntrar alla att stämma upp i ”Uti vår hage” på lördag klockan 12.

Den 3 september uppmärksammas en av vårt lands stora folkrörelser, med både lokala initiativ, kampanjer på sociala medier och körmaraton i Stockholm och Göteborg.

Nytt för i år är att Equmeniakyrkans sångarförbund tillsammans med tre andra stora körorganisationer sluter upp bakom Körsångens dag tillsammans med initiativtagaren Sveriges Körförbund.

– ­Det är ett sätt att belysa värdet av körsång och att så många håller på med och älskar detta, säger Maria Ydrefors, som är ordförande för Equmeniakyrkans sångarförbund.

Körer i hela landet är med, men hur de väljer att uppmärksamma dagen varierar. Marias kör i Immanuelskyrkan i Jönköping håller öppet hus. Då får alla som vill bekanta sig med körsång vara med.

Men mitt på dagen framträder körsångare, i Jönköping och på många andra platser i landet.

köransvarig

I år skulle den kända svenska kompositören Hugo Alfvén ha fyllt 150 år. För att uppmärksamma det bjuds alla körer i Sverige in att på samma tid, lördag klockan 12, sjunga “Uti vår hage” och dela klippet på sociala medier. Det gör man med hashtaggen #körsångensdag eller i Facebook-gruppen Körsångens dag.

Men det är fritt fram att också dela klipp på andra sånger. Huvudsaken är att körsången får synas och skapa gemenskap.

Hur många körer som engagerar sig på lördag går däremot inte att förutspå.

– Det ska bli spännande att se! Men eftersom initiativet är så nytt är det svårt att säga. Förhoppningsvis får dagen stor spridning och kan växa mer och mer för varje år, säger Maria Ydrefors.

Maria hoppas att också människor utan körvana får upp ögonen för körsång. Hon nämner både psykiska och fysiska hälsofördelar, som att körsång utlöser mängder av endorfiner och kan hjälpa mot stress och utmattning.

– Körsång stärker dessutom demokratin genom att den för samman människor oavsett ålder, kön eller kultur, säger hon.

Den som gillar sång, men saknar kör, kan gå på körmaraton i Stockholm eller Göteborg. I Kungsträdgården avlöser körer varandra med sång från klockan 12 till 14 och på Götaplan från klockan 14 till 16.

---

Fakta: Körsångens dag

  • På lördag uppmärksammas dagen över hela landet.
  • I år skulle den kända svenska kompositören Hugo Alfvén ha fyllt 150 år så många körer kommer sjunga “Uti vår hage” klockan tolv och lägga ut på sociala medier.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig