Spel

Överlista motståndarna och samla starkaste dvärgarmén

Dagen recenserar brädspelet “Nidavellir”

Brädspelet Nidavellir, omslag.
  • Titel: Nidavellir
  • Betyg: 3,5 av 5
  • Ålder: från 10 år
  • Antal spelare: 2–5 spelare
  • Speltid: 45 minuter
  • Förlag: Lautapelit/Brädspel.se
  • Regelvideo på svenska

Vill du samla ihop den starkaste armén av dvärgar för att försvara kungariket Nidavellir mot den onda draken Fafnir? Då är inte brädspelet Nidavellir något för dig. Det är visserligen vad lådan påstår att spelet handlar om, men du kommer inte känna dig som en mäktig krigsherre när du spelar det. Om du däremot tycker om att handla på auktion, samla på saker och lista ut vad dina motspelare är ute efter, då är du helt rätt ute.

I Nidavellir deltar du samtidigt i tre olika auktioner, där du försöker locka till dig dvärgar av fem olika sorter från tre olika krogar. Du och motspelarna bjuder samtidigt och ingen vet vad den andra bjudit. Vinnaren i respektive auktion får välja dvärg först från den krogen, därefter den som lade näst högst bud och så vidare. De olika dvärgarna ger mer poäng ju fler av en sort du har, men du vill också samla dvärgar av alla olika sorter för att på så sätt kunna rekrytera hjältar som ger möjlighet till ännu fler poäng. Du kan också satsa på att byta ut dina mynt mot bättre mynt, men gör du det är det stor risk att du får välja dvärg sist från den krogen.

Nidavellir är inte helt enkelt att förklara i textform, vilket både regelboken och mitt försök att förklara hur spelet går till ovan visar. Men när du kommer in i det är det inte särskilt svårt, och du kan få stor hjälp att komma i gång från regelvideon. Spelet är dock väl värt den tid som krävs för att sätta sig in i det, med en väl avvägd balans mellan spänning, taktik och strategi. En sak att ha i åtanke är dock att spelupplevelsen skiljer sig markant mellan att vara två spelare och att vara tre till fem. Att vara två spelare är betydligt mer avslappnat än att vara flera, då sannolikheten att någon ska ta precis de dvärgar du är ute efter och du lämnas med bara kort du inte har någon glädje av är betydligt mindre.

Fler artiklar för dig