Ledarkrönika

Ryska retoriken är som hämtad från Goebbels propagandamaskineri

Chefredaktören har ordet: Den oberoende journalistiken i världen är i fara

“Det började redan 2011. En tydlig vändpunkt för många i Ryssland var när Putin aviserade att han skulle bli president en tredje gång. Det var en deprimerande dag och vi visste att det skulle komma att bli värre”

Den ryske journalisten Ivan Kolpakov, numera i exil i Lettland och chefredaktör för sajten Meduza.io, är på besök på Norsk redaktörförenings medieledardag i Bergen.

I en berättelse från scenen men också i mitt samtal med honom efteråt blir det om än mer tydligt hur utstuderat Rysslands propaganda- och maktmaskineri fungerar.

Under Putins 16 år vid makten har medieägare sakta men säkert bytts ut och redaktörer för oberoende medier har oförklarligt fått sparken. Efter de massiva demonstrationerna under åren 2011-2013 insåg Putin att internet blivit ett allt större hot mot kontrollen och allt fler rättsprocesser iscensattes mot aktivister och demonstranter. Sedan följde annekteringen av Krimhalvön 2014 och attackerna mot delar av ukrainska Donbass och sedan dess är den oberoende mediemarknaden i Ryssland i princip utplånad i kriget om narrativen.

Att bli märkt som “utländsk agent” signalerar att man inte bara är fiende till ryska staten utan också till folket.

—  Felicia Ferreira

Ivan Kolpakov lever numera i landsflykt och är en av många som utnämnts till den ryska statens fiende och riskerar nu fängelse om han återvänder. Begreppen “statens fiende” och “utländska agenter” är vanliga epitet på meningsmotståndare som för en privatperson inte bara ger risk för juridiska påföljder, men också bidrar till misstänksamhet från andra runt omkring.

Att bli märkt som “utländsk agent” signalerar att man inte bara är fiende till ryska staten utan också till folket. Enligt rysk lag gäller nu bland annat att om du medverkar i en intervju i oberoende medier så räknas du som medförfattare till artikeln. Då kan du snabbt komma att betecknas som “utländsk agent”.

Retoriken som används i kampanjerna mot människor är som direkt hämtade från Goebbels propagandamaskineri på 1930-talet.

På frågan om Ivan Kolpakov tror att det går att överkomma propagandan och om han tror att lägesbilden kan normaliseras, svarar han att varje krigsbrott som utförs är en återvändsgränd. Men små, små ljusglimtar gällande läget för oberoende journalistisk finns.

“Det finns ingen väg tillbaka. Men de senaste två åren har nya medier uppstått som vet hur det är att arbeta i komplicerade situationer. Nya små institutioner har uppstått. Meduza är en av dem.”

meduza.io/en kan den som vill läsa oberoende nyheter om Ryssland på engelska. Nyheterna finns också på ryska och når många människor i Ryssland. Sajten finansieras i dag huvudsakligen via bidrag och så kallad crowdfunding.

Överallt där den oberoende journalistiken i världen är i fara, behöver frågan om yttrande- och pressfrihet aktualiseras. Vi vet av både historia och nutid vad avsaknaden av oberoende press leder till.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig