Ledarkrönikor

Får man vara glad när man sörjer?

Livet är som Åland - spänning mellan ideal och verklighet

Just nu på Åland: Bedårande vackert, avkopplande och för en person som gillar hav, vyer, små och stora båtar och möjlighet till avkoppling utan att trängas är detta idealiskt. Åland med Mariehamn är inte i första hand en stad med 12 000 invånare eller ett landskap med totalt cirka 30 00 invånare. Åland är en ögrupp med över 6 600 öar, 21 sjömil från svenskt fastland.

Det finns en spännande dubbelhet på Åland. Ögruppen är finsk men ändå så svensk. Svenska språket skyddas av internationella garantier och finsk valuta, Euro, reglerar ekonomin. Åland är självstyrande men underställd republiken Finland. Området är demilitariserat men del av republiken som ansöker om medlemskap i Nato. Åland är framför allt ögruppen mellan den egentliga Östersjön och Bottenhavet. De har egen flagga som vilken nation som helst men tillhör det finska skattesystemet förutom den kommunala beskattningen.

Är inte Åland som livet i allmänhet? Ganska dubbelt – eller både och. Ibland svårförståeligt och inte sällan något att njuta av och glädja sig i. Dubbelhet leder oss dock ibland till kriser där vi får svårt att bevara perspektiven. Kriser som i ett längre perspektiv i bästa fall får oss att utvecklas som människor och se vidare och djupare.

Sorgen måste inte göra mig paralyserad eller totalt uppgiven.

—  Lennarth Hambre

Ett sådant område kan vara spänningen mellan ideal och verklighet. Vi ville så mycket men bromsades av krafter eller händelser vi inte rår över. Inte sällan lever vi utifrån våra ideal i stället för att navigera genom livet som det blev. När vi inte orkar att hantera livet som det blev kan det skapa uppgivenhet, missmod eller rent av att vi drömmer oss bort. Men det kan likväl vara så att vi samtidigt kan ha ett liv där vi får glädje och tillfredsställelse samtidigt som vi lever med områden som gått sönder.

Livet måste inte vara kaotiskt i sin helhet. Det finns perioder i livet där orken av olika anledningar inte räcker till för det dagliga jobbet men om jag får tillräcklig med vila fungerar mina privata relationer. För andra kan det vara tvärtom.

Vi har alla mer eller mindre erfarenhet av att sorgen förr eller senare knackar på. Det kan vara svår och långvarig sjukdom eller döden som plötsligt gör entré i familjen eller bland vänner. Har jag då rätt att samtidigt känna glädje? Visst är det så! Sorgen måste inte göra mig paralyserad eller totalt uppgiven. När jag möter dem som inte tiger eller gömmer sig undan utan vågar samtala om döden, smärta och sorg kan jag få glädjen över livet tillbaka. Lösningen kan inte vara att kapsla in sorgen.

Livet är mångfasetterat. Tänk vad en resa till Åland, denna vackra ögrupp i Östersjön, kan väcka tankar. Öppet hav, oändlig horisont och liten småstad. Så är det med livet – både och!

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig