15 juni 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Hemgruppen som beslöt sig för att fortsätta träffas

Kan man be tillsammans över webben? Ja, det går alldeles utmärkt, om du frågar Helena Ström och hennes hemgrupp i Skillinge, Österlen. De fortsätter att dela livets glädjeämnen och svårigheter med varandra, utan risk för smittspridning. – På ett sätt är det stärkande, säger Helena.

I två år har Helena Ström från Skillinge varit del av en bönegrupp, eller hemgrupp. Samvaron och delandet av livets upp- och nedgångar har betytt mycket för henne och för de andra. I samband med att coronaviruset började spridas tog församlingen, Skillinge missionshus, beslutet att hemgruppernas verksamhet skulle sättas på paus, för att undvika smittspridning. Men det lät för tråkigt, tyckte Helena och hennes grupp.

– Vi bestämde att om alla är med på det vill vi fortsätta träffas regelbundet ändå, fast på webben, där vi kan se och höra varandra.

Läs mer Bibeln, bön och Bob Dylan på schemat för Svante Rumar

Gruppen, som består av knappt tio personer, varav tre är över 70 år, var till en början tudelad till det nya förslaget. Det var särskilt tekniken som behövdes för att få träffas som ledde till tveksamheter. En av medlemmarna hade inte ens en dator. Men till sist kom alla med på tåget och personen utan dator fick vara med via högtalartelefon.

– Jag tror att vi alla blev positivt överraskade över hur bra det fungerat. Det har blivit en fin närvaro i samtalen och i bönen, konstaterar Helena Ström.

Läs mer Så har pastorerna förändrat sitt arbete under corona-krisen

Själv var hon något nervös för hur bönen skulle bli när de inte fick träffas i samma rum. Helena är inte van vid att be högt, men nu ville hon försöka sig på det, över webben.

– Det blev väldigt fint. De andra vet att det känns ovant för mig. Senaste träffen hade vi popcorn-bön (man turas om att be kort för något) och det fungerade väldigt väl. Även delningen som vi har i början, då man får berätta vad som ligger på hjärtat just nu, kändes så nära. Den pågående krisen gör nog att man reflekterar över livet och de djupa frågorna.

När hemgruppens medlemmar kan börja mötas fysiskt igen vet de inte, men det är något de längtar efter.

– Särskilt 70-plussarna i gruppen längtar mycket efter att få träffas på riktigt igen, säger Helena Ström.

Läs mer Joakim Hagerius: Se din livsuppgift som det finaste och viktigaste

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Livsstil

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar