07 maj 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

För tjugo år sedan fylldes Globen av kristna ungdomar

Initiativtagaren Magnus Persson ser tillbaka på satsningen med både stolthet och självkritik

En Jesusfest med 10 000 ungdomar i Globen år 2000. Den visionen blev verklighet för exakt 20 år sedan i dag. Dans, bön konserter, panelsamtal och predikningar avlöste varandra under eventets 27 timmar. Frontmannen för satsningen, Magnus Persson, ser i dag både dess betydelse och brister.

I Dagens nya podcast “Frikyrkopodden” berättar han om det galna dygnet, den 27 oktober 2000.

Redan 1995 föds idén om att samla unga från hela Sverige i huvudstaden. Magnus Persson beskriver hur han såg den kupolformade arenan på håll och fick tanken: 10 000, år 2000.

– Det här var otroligt stort för sin tid. Globen då var Sveriges finrum, nationalarenan, och det lockade att få sätta Jesus på kartan och göra något där.

För att förstå hur Rock the Globe kom till behöver vi ta oss till skånska Hörby, där Magnus Persson växer upp. Under tonåren är han känd som en buse, men ett tydligt gudsmöte som 17-åring leder till en helomvändning. Efter ett års evangelisation i Stockholm återvänder han till sin gamla högstadieskola och många ungdomar kommer till tro när de hör hans berättelse.

Tillsammans med några vänner vill Magnus Persson ta arbetet vidare och startar organisationen New generation. Målet är att hjälpa församlingar runtom i landet att skapa event som tilltalar vanliga ungdomar. De reser runt i landets frikyrkor och startar en teamträningsskola. Ett behov av en gemensam vision, ett gemensamt mål växer fram. Det är grogrunden för det som senare blir Rock the Globe.

Efter att tanken är född 1995, tar det några år innan idén blir mer konkret och förberedelserna kan börja. Det sista året inför eventet är intensivt.

Trots utmaningarna fylls Globen den 27 oktober år 2000 med tusentals ungdomar från hela landet. När Magnus Persson kliver upp på scen för att dra i gång eventet är stämningen i arenan elektrisk, musiken pumpar i bakgrunden.

– Jag har den oerhört stora glädjen att hälsa dig välkommen till Rock the Globes fantastiska gala för Jesus, ropar 27-åringen på sin breda skånska inför en jublande publik.

En av predikanterna på plats är Christine Caine, från den australiska rörelsen Youth Alive. När hon börjar tala ber hon alla i arenan att vara tysta.

– Jag vet att vi satt bakom scen och undrade vad hon höll på med. Men hon ville ha allas fulla uppmärksamhet och det visade sig bli en kanonkväll. Jag möter än i dag människor som berättar om just det tillfället i Globen när de kanske tog ett avgörande beslut i sitt liv.

Ett annat starkt minne är bönenatten.

– När personen på scen säger att “nu ska vi böja knän” är det en ganska mäktig syn. Tusentals ungdomar på knä mitt i natten i Sveriges största nationalarena.

Ett av inslagen som sticker ut under dygnet är en paneldebatt på temat Jesus, kyrkan och ungdomskulturen. Den leds av tv-kändisen Siewert Öholm och bland gästerna finns representanter från polisen, företagsvärlden och kristna ungdomsarbeten. Den röst som utmärker sig mest tillhör en annan tv-kändis, Rickard Sjöberg.

– Jag har all respekt för ett arrangemang som det här. Men det jag undrar är varför kyrkan inte duger längre? Visst är det så att färre ungdomar söker sig till kyrkan? Det är ändå där vi har grunden till vår tro.


Magnus Persson minns.

– Det var några guldtillfällen när han talade om vikten av den lokala församlingen. Jag kommer ihåg att det gjorde intryck på mig. Jag är inte säker på att vi var överens där och då, men i dag delar jag hans påpekande.

Många av talarna under Rock the Globe talar högt och intensivt. Magnus Persson beskriver sin egen insats som ganska gapig.

– När jag i efterhand har tittat på inspelningar som finns är det lite med skämskudde.

Vad är det du skäms för?

– Nej, skäms är fel ord. Det var mer stilen på Rock the Globe, på talarna och utformningen, att det var ganska hög volym hela tiden. Det var en produkt av sin tid och den tradition vi stod i.

Ordet väckelse nämns vid flera tillfällen under de 27 timmarna.

– Det var nog inte speciellt för Rock the Globe. Längtan efter väckelse är kännetecknande för just väckelserörelser. Det är något vackert och alldeles nödvändigt, men talet om väckelse kan även förleda oss från vad det innebär att följa Jesus i vardagen.

Målet med Rock the Globe är inte bara att samla kristna ungdomar för en häftig upplevelse och manifestation. Det finns också en tydlig evangeliserande ambition. Drömmen inför eventet var att bussarna fyllda med ungdomar till hälften skulle bestå av ungdomar som inte gick i kyrkan.

– På Rock the Globe skulle de förhoppningsvis få möta en underbar kristen miljö och få höra evangelium om Jesus Kristus.

När Magnus Persson i dag ser tillbaka på de 27 timmarna gör han det med tacksamhet. Samtidigt har han själv gjort en teologisk resa sedan dess. Från väckelsepredikant till prästvigd i Svenska kyrkan med tjänst i EFS. I dag ser han delvis annorlunda på en del av det som skedde på Rock the Globe. Om han hade fått göra om eventet hade han gjort det mindre frikyrkligt.

– Det hade varit fint och riktigt spännande med en mer helkyrklig profil, där de olika kristna traditionerna hade kunnat berika varandra. Jag tror det hade varit bra för ungdomarna att ha fått möta rikedomen i en större bredd av uttrycksformer.

Han kan i dag vara skeptisk till eventets fokus på upplevelser och att vara en “history maker”, som bandet Delirious sjöng om från Globenscenen.

– I dag hade jag önskat en större betoning av vad som händer på måndag, när Globen är tömd? När känslokickarna lagt sig, när jag brottas med min självbild, var är Jesus då? Vad betyder det att förtrösta på Jesus i det vanliga livet?

Redan innan Rock the Globe hade gått av stapeln hade New generation beslutat att det här var slutet på en era. De upplevde att deras insatser inte gav den bestående frukt de önskade, att det inte var hållbart. Flera av dem la i stället sitt engagemang på att bygga upp den nystartade församlingen United i Malmö.

Om Magnus Perssons 90-tal präglades av radikalitet, präglades 00-talet sedan av relevans. Församlingen United blev kända för sina försök att skapa en miljö som skulle tilltala den vanliga svensken. 10-talet beskriver han med ett annat r-ord, reformation.

– Där ryms både radikalitet och relevans, men det kretsar kring ett annat centrum. För mig har de senaste tio åren blivit en upptäcktsresa där jag “tillsammans med alla de heliga” fått se mer av både längden och bredden, höjden och djupet i Kristus och hans kyrka.

Magnus Person har svårt att uttala sig om Rock the Globes betydelse för svensk kristenhet. Men han vet att det var viktigt för många unga som var där.

– Det var ett fantastiskt arrangemang som jag är tacksam och stolt för. Jag vet att det betydde otroligt mycket för många enskilda ungdomar och var en historisk och viktig milstolpe, som jag tror i någon mån kanske påverkade kristet ungdomsarbete i hela Skandinavien.

Lyssna på Frikyrkopodden

---

Innehåll under Rock the Globe

  • Bland talarna fanns Sven Almkvist, Runar Sögaard, Magnus Persson, Aaron Jayne, Magnus Tunehag och Christine Caine.
  • Bandet Delirious gjorde sin första Sverigespelning.
  • World Wide Message Tribe, BIG och Ultrabeat var tre andra band som framträdde.
  • En musiktävling genomfördes och vinnare blev det Jönköpingsbaserade bandet Soda.
  • Under bönenatten gick alla vid ett tillfälle ner på knä.
  • En paneldebatt genomfördes där kyrkan och ungdomskulturen diskuterades.

---

Så skrevs det om eventet i Dagen

  • “Rock the Globe - en total succé”. Så löd omdömet i tidningen från Dagens utsände några dagar efter att eventet hade genomförts.
  • I en artikel i början av år 2001 berättade en tjej om vad Rock the Globe betytt för henne: “När ett band från Australien spelade fick man möjlighet att gå fram för förbön om man ville, och det bestämde jag mig för att göra. Det kändes inte som att jag hade varit så levande i tron, så jag tog chansen. Det är svårt att sätta ord på hur det kändes. Det var inget “pang-bom” med tungotal då jag mötte Gud men jag kände att steget som jag tog förändrade mig.”
  • I en debattartikel problematiserade en 15-årig kille eventet: “Under helgen så frågade jag mig själv flera gånger om Jesus hade åkt till
  • Rock the Globe eller till Hultsfredsfestivalen. Det självklara svaret är Hultsfred!”

---

Om Frikyrkopodden

“Frikyrkopodden - historien bakom rubrikerna” är en djupdykning i svensk frikyrkohistoria där varje avsnitt tar sig an en händelse eller ett skeende som gjorde avtryck i svensk frikyrklighet. Frikyrkopodden leds av Albin Larsson och produceras av tidningen Dagen.


Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Livsstil