Livsstil

Hon är Sveriges första kvinnliga professor i bibelvetenskap

Pappans godnattsagor lade grunden för Lena-Sofia Tiemeyers bibelintresse.

Lena-Sofia Tiemeyer.

Lena-Sofia Tiemeyer är en av världens ledande forskare på Jesaja bok och Sveriges första kvinnliga professor i bibelvetenskap. Efter 30 år utomlands är hon tillbaka i Sverige för att undervisa på ALT. Gamla testamentet är fortfarande det roligaste hon vet.

Lena-Sofia Tiemeyer var sex år när hennes pappa tyckte att det var dags för dottern att bildas i kristen tro. Inte för att han själv var kristen, utan för att han ansåg att kristendomskunskap tillhörde allmänbildningen. Eftersom han inte hade koll på att det fanns särskilda barnbiblar hämtade han godnattsagorna ur 1917 års översättning. Dessutom bara från Gamla testamentet.

– Han tyckte att berättelserna i Gamla testamentet var roligare än dem i Nya. Det gjorde att jag kunde väldigt mycket om patriarkerna, men visste absolut ingenting om vad som händer i NT, säger Lena-Sofia Tiemeyer.

– Jag minns en plågsam tipspromenad på ett barnläger där en fråga var: Vilka var de fyra evangelisterna? Jag hade ingen aning, så jag gissade på alternativet astronauter.

I dag har Lena-Sofia Tiemeyer koll på evangelisterna, men det är fortfarande Gamla testamentet som är hennes specialitet. Hon är professor i Gamla testamentets exegetik och den allra första kvinnan i Sverige som har en professur i bibelvetenskap. Jag gratulerar, men Lena-Sofia svarar uppriktigt:

– Det är inget jag är stolt över. Jag önskar att det fanns fler kvinnliga bibelvetare och jag hade gärna sett att det fanns många fler före mig.

Varför finns det så få kvinnor inom bibelvetenskapen?

– Jag vet inte. Till viss del kanske kvinnor inte får samma stöd från sina hemförsamlingar att studera teologi. Jag har också träffat människor som tycker att det är opassande att en kvinna inte bara blir präst, utan till och med utbildar dem som ska bli präster.

Hur bemöter du det?

– Det beror på vilket humör jag är på, säger Lena-Sofia med ett litet skratt. Men jag går sällan till attack utan konstaterar att vi tolkar vissa bibelställen olika och att jag respekterar deras åsikt.

När det gäller Lena-Sofia Tiemeyers karriär verkar hon varken drivas av akademiska titlar eller fromhetspoäng. Lusten är hennes främsta motor och hon säger att Bibeln är “oändligt intressant”. Hon gillar känslan av att kliva in i ett annat universum där världsbilden krockar med samtiden, men samtidigt delar gemensamma drag. Om hon känner sig trött på en bibelbok, byter hon bara till en annan.

– Jag känner mig färdig med Jesaja, Sakarja och Jona, så nu har jag börjat med Första Samuelsboken och det är jättespännande. Ju konstigare bibelböckerna är, desto roligare tycker jag att de är att studera.

Vetgirigheten har hon haft med sig hela livet. I söndagsskolan i den närbelägna EFS-kyrkan dit pappan tog henne (han passade på att sova en timme i soffan medan Lena-Sofia lärde sig om kristen tro) växte intresset för Bibeln. Hela tiden poppade nya frågor upp.

– Vid jul sjöng vi “Dotter Sion, fröjda dig” så jag frågade prästen: Vem är dotter Sion? Varför sjunger vi om henne? Prästen kunde inte svara på den frågan, men jag hade en förmåga att haka upp mig på sånt. Eller det har jag nog fortfarande, och det är ju praktiskt när man är bibelforskare.

I konfirmationsåldern fick Lena-Sofia Tiemeyer fler och fler frågor om tron. Alla trodde att hon var kristen, men själv var hon osäker.

– Mina kompisar hade överväldigande känslosamma upplevelser, men det hade inte jag. De kunde vara på bönemöten i timmar, medan jag tyckte att det var tråkigt att be. Mina kompisar sträckte händerna mot himlen på lovsångsmöten, men jag stoppade mina i fickorna och bara stod där.

– Under tonårstiden gav jag mitt liv till Jesus en gång i veckan för att vara säker på att jag var frälst. Samtidigt som jag var övertygad om att kristen tro var sann, upplevde jag starkt att jag inte var utvald.

Alla frågor Lena-Sofia Tiemeyer hade om predestination, bön och frälsning fick hon sedan chansen att ställa när hon under ett år gick på bibellinjen på det som i dag är Åredalens folkhögskola. Hon ville reda ut en gång för alla om hon skulle vara kristen och om allt hon kunde om Bibeln verkligen hade med henne att göra.

– Det jag kom fram till under året på bibelskolan var att man inte behöver känna så mycket, utan att jag kunde lita på Bibelns ord om att jag är ett Guds barn.

Året på bibelskolan innehöll också en studieresa till Israel, vilken blev en resa som förvandlade Lena-Sofias liv.

– Det var som att alla bitar föll på plats. Jag upptäckte att Israel är ett land i världen – det finns grannar, historia, politik. Innan hade jag mest sett Israel som bakgrunden för urklippta filtfigurer på söndagsskolans flanellograf.

Lena-Sofia blev så tagen av Israel att hon ett år efter bibelskolan skrotade planerna på att läsa engelsk litteraturhistoria och i stället åkte tillbaka till Israel som au-pair. Hon lärde sig hebreiska och mötte människor från olika delar av världen som alla hade koppling till Bibelns berättelser – men tolkade dem helt annorlunda. Lena-Sofia Tiemeyer insåg att Bibeln inte skapats i ett historiskt vakuum och visste med ens att det var bibelvetare hon skulle bli.

Efter att ha studerat på Hebreiska universitetet i Jerusalem blev Lena-Sofia Tiemeyer doktorand i Oxford där hon skrev sin avhandling om de sista elva kapitlen i Jesaja bok. Sedan blev det USA och sedan 15 år i Skottland. Nu har hon en tjänst på Örebro teologiska högskola (ALT) där hon undervisar blivande präster och pastorer i GT.

– Det är väldigt lätt att som kristen i dag tappa bort Gamla testamentet. Man ser det i bästa fall som en allmän bakgrund till NT. Men det är viktigt att vi inte blir för NT-fokuserade och bara slänger in något GT-citat här och där för att “det låter bra”. NT utgör en fjärdedel av Bibeln och det är vanskligt att bygga vår tro och kyrka på enbart en fjärdedel när det finns så mycket mer.

Vad är ditt råd till människor som tycker att det är svårt att läsa Bibeln?

– Läs Bibeln tillsammans med andra människor. Läs ett stycke för dig själv och fundera på vad du tycker om det du läser. Läs sedan några bibelkommentarer och se vad andra människor har tänkt om texten. Prata sedan med dina vänner om vad du läst och se hur de uppfattar texten. Bibelläsning i gemenskap är mycket roligare än att göra det själv.

– Man ska naturligtvis ta texten på allvar, men våga också vara lite provocerande och ha roligt med Bibeln. Det går bra att påpeka att Absalom hade en dålig hårdag när han dog (2 Sam 18:9) eller att Ester tillbringade ett helt år på spa innan hon hade sex med Ahasueros (Est 2:12).

---

Fakta: Lena-Sofia Tiemeyer

Ålder: 51 år.

Familj: Make och två tvillingdöttrar (18 år).

Bor: Örebro.

Gör: Professor i Gamla testamentets exegetik vid Örebro teologiska högskola (ALT).

Aktuell: Är Sveriges första kvinnliga professor i bibelvetenskap.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig