Livsstil

De är nominerade till Årets medmänniska 2021

En av dem kommer vinna priset Årets medmänniska 2021, priset delas ut under DagenGalan i november.

Ger mat till fattiga barnfamiljer, hjälper nysvenskar till jobb och såg till att drabbade efter explosionen i Göteborg fick skydd. Här är de nominerade till Årets medmänniska 2021.
Att vara först på plats när en bomb detonerat, eller att våga se nöden hos barnfamiljer och göra något åt den. Eller att hjälpa folk i arbete genom att bygga solpaneler. De nominerade till Årets medmänniska har alla varit med och gjort skillnad.
Ger mat till fattiga barnfamiljer, hjälper nysvenskar till jobb och såg till att drabbade efter explosionen i Göteborg fick skydd. Här är de nominerade till Årets medmänniska 2021.

Angeline Hagby

Tisdagen den 28 september blev en minst sagt annorlunda morgon för Angeline Hagby i Göteborg. När hon väcktes av telefonen strax efter klockan 6 hade hon redan tolv missade samtal. Det var polisen som försökt nå henne. De hade sett att hon var föreståndare för den second hand-butik som ligger i anslutning till Saronkyrkan och nu undrade de om hon kunde ordna en samlingsplats där, för de drabbade i det misstänkta bombdådet i Annedal.

Leende kvinna i second hand-butik.

Tio minuter senare var Angeline och hennes man i bilen på väg in mot kyrkan. Utanför stod klungor av poliser och människor, en del iförda pyjamas, andra hade inga skor. Angeline lät de drabbade följa med henne en trappa ner till ett rum där hon letade fram filtar som de kunde värma sig med. Hon satte på te och kaffe och när hon höll på att duka fram kom butikschefen från Hemköp med ett stort lass frukt, bullar och dricka.

– Det tog ett tag innan jag förstod hur omfattande detta var, men jag och min man ställde fram sakerna där så att folk fick ta för sig och få något att värma sig med. Sen sprang jag upp i butiken och plockade med mig kläder och skor i några stora Ikeakassar.

Av de 30-40 personer som samlats inne i kyrkans lokaler har några sprungit ut i nattlinne, någon hade bara byxor, en regnvåt t-shirt och flipflop på fötterna. De flesta var i chock. Angeline minns hur hon fick extra kontakt med några av dem.

– Det var inga barn där då. Men en familj, där sonen var runt 20, berättade att de hoppat från balkongen på första våningen. När pappan skulle fira ner sig med ett lakan brast det och han hade väldiga smärtor efter fallet. Jag sprang in på Hemköp och köpte värktabletter åt honom minns jag. Det var så mycket som hände under den där morgonen.

Angeline Hagby är mån om att lyfta fram andra medarbetare i Saronkyrkan, både anställda och volontärer, som gjorde enorma insatser i samband med olyckan. Själv var hon med initialt, men kunde efter det mest akuta var över gå tillbaka till butiken där försäljningen pågick.

– Det är en ära att få vara med i detta, men de som verkligen gjort saker är de anställda i kyrkan och några volontärer. Det jag tar med mig är vilken enorm livskraft det finns hos människor och hur det byggs gemenskap och relationer mitt i det svåra som kan drabba oss. Det är gott att tänka på i allt mörkt som händer i världen, att det finns så mycket godhet också.

Margareta Alexandersson

I hela sitt vuxna liv har hon på olika sätt stöttat familjer som har det extra tufft. Bland annat genom soppluncherna som frikyrkoförsamlingarna i Mariestad har tillsammans. Genom åren har Margareta Alexandersson fått både erfarenheter och kontakter, så när frågan kom om att vara med och starta projektet Mathjälpen, som tar vara på matsvinn och delar ut till behövande, var hon inte sen att haka på.

– När vi startade upp i maj var det till en början tre familjer som kom för att hämta maten, men nu har det exploderat så vi delar ut till 25 hushåll på torsdagar och till 30 hushåll på fredagar, säger Margareta Alexandersson.

– Under pandemin har det inte blivit bättre för dessa familjer direkt. De kan ha blivit arbetslösa eller behövt vara hemma extra mycket med sjuka barn och förlorat inkomst. Vi har också de som lever i missbruk till och från. Tidigare har jag kört ut mat till många av dem, men nu kommer de och hämtar själva.

Leende kvinna med matvaror.

Vad säger de till dig?

– De är jättenöjda. Många menar att det räddat deras ekonomi att detta finns. Det är både en hel del mat och blöjor, välling, hygienartiklar som de får. De får även mycket frukt och grönt vilket är bra, det är sådant som man ofta drar ner på annars när man har ont om pengar.

Hur känns det att få vara med i detta?

– Det är jätteroligt, man känner att det gör skillnad. Jag får se mycket nöd, men det är roligt att kunna förmedla kontakter och hänvisa till saker som händer i kyrkorna till exempel. Nyss fick jag en teckning från ett barn som hade fått nya kompisar genom att jag förmedlat kontakt. Sådant är väldigt roligt att få se!

Albin Mauritzon

I Örebro har Albin Mauritzon en viktig roll för stadens integrationsarbete. Han är nämligen engagerad i Bildas och den lokala Filadelfiaförsamlingens projekt Solklar, som går ut på att utbilda nysvenskar i montering av solpaneler.

– Det känns jättekul och spännande att få vara med och förändra samhället och hjälpa personer till det bättre, säger Albin Mauritzon.

– Att få se människor blomstra genom att förhoppningsvis kunna försörja sig själva, det är häftigt. Jesus kom ju för att upprätta människor och det känns som att arbete är en så viktig del vad gäller människors behov.

Montera solpaneler.

Just nu är det 7-8 personer, de allra flesta unga män från Afghanistan, som går kursen. Användningen av solcellspaneler är något som tros öka och det behövs arbetskraft på området. Albins stora förhoppning är att de som går kursen ska komma ut i arbete och på så sätt kunna trygga sin framtid.

Montera solpaneler.

– Jag och de två hjälpledarna vill finnas där för våra deltagare och kunna hjälpa dem med annat om det behövs. En del saknar till exempel körkort, då kanske vi kan hitta någon i församlingen som kan hjälpa dem att övningsköra. Eller om de behöver hjälp med att skriva sitt cv. Vi har hjärta för de här människorna.


Anmäl dig till DagenGalan 2021 här

---

Årets medmänniska

  • Priset går till en person som har gjort en insats utöver det vanliga under 2021. Personen ska ha gjort det utan tanke på egen vinning, och det ska ha förbättrat livet för andra människor.
  • Tre nominerade kandidater väljs ut av en jurygrupp inom dagens redaktion. Juryn utser därefter en vinnare som presenteras på Dagengalan 20 november 2021.
  • De nominerade är: Margareta Alexandersson, ansvarig för Mathjälpen i Mariestad, Albin Mauritzon, projektledare för Solklar – utbildning och träning i solpanelsmontering och Angeline Hagby, som var med och öppnade upp Saronkyrkan för de drabbade av bomben i Annedal.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig