Livsstil

Här går Bibelns texter ihop med vetenskapliga och historiska bevis

Dagen på plats i Jerusalem för att ta del av arkeologiska fynd och experternas utlåtanden

Hur kan man veta saker som att det stod ett tempel på samma plats där det nu finns två muslimska helgedomar? I Jerusalem pågår ständiga utgrävningar och efterforskningar för att ta fram mer av den bibliska historien, och lägga pusslet.

I Dagens programserie ”Israel med nya ögon” har Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson bland annat tagit sig upp på utsiktsplatsen i det område som kallas Davids stad. Där pågår sedan länge den viktigaste utgrävningen i hela Israel och utgör en stor turistattraktion. Det var här som kung David lät börja bygga staden för ungefär 3 000 år sedan.

På utsiktsplatsen ser man Jerusalems kullar och kan få en överblick över stadens olika delar. Kanske var det precis på utsiktsplatsen, menar guiden, som kungen och tillika psalmförfattaren David formulerade följande vers i Psaltaren 125, vers 2: ”Jerusalem omhägnas av berg, och Herren omhägnar sitt folk, från nu och till evig tid.”

Sharon Peleg arbetar som guide Jerusalem och hon förklarar och visar hur man, före klockornas tid, kunde veta när sabbaten inföll.

– Under sabbaten får man varken arbeta eller påbörja något nytt projekt. Det var viktigt att alla visste när detta påbud tog vid under veckan. Därför hade man en trumpetare som stod på tempelmuren, i det sydvästra hörnet, och som blåste i sin lur.

I Dagens programserie ”Israel med nya ögon” har Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson bland annat tagit sig upp på utsiktsplatsen i det område som kallas Davids stad.

Sharon Peleg visar och förklarar att det var den bästa platsen för att basunens ljud skulle höras ut till så många människor som möjligt.

Sedan tar hon med Dagens team till en sten som ligger en bit bort, med en inskription. Där står det, på hebreiska: ”Detta är platsen där trumpeten ljöd”. Stenen är dock en kopia – originalet finns bevarad på ett museum.

En annan stor utgrävning, bara 18 år gammal, visar stora delar av den gamla staden, där kung David kom att bo. Man har bland annat hittat ett pelarhuvud i fenicisk stil, vilket kan härledas till att det i Andra Samuelsboken står att det var fenicierna som byggde huset åt David.

En av guiderna säger att här i Jerusalem är det viktigt att göra arkeologiska utgrävningar med Bibeln i ena handen och spaden i den andra.

För att förstå mer om hur de arkeologiska utgrävningarna fungerar, och vad man letar efter, får Felicia Ferreira och Rasmus Troedsson pröva på att praktisera som arkeologer – något som skildras i ett av programmen i Dagens Israelserie.

I Dagens programserie ”Israel med nya ögon” har Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson bland annat tagit sig upp på utsiktsplatsen i det område som kallas Davids stad.

En av arkeologerna förklarar vad man letar efter i den fyndrika jorden: Det handlar om keramiska skärvor, ben, metallföremål, kopparmynt och bitar av glas och mosaik. För att ha resurser att gå igenom den enorma volymen med jord som finns nära Tempelberget har man startat världens största arkeologiska crowdsourchingprojekt, alltså att man tar hjälp från många olika partners. Hittills har 250 000 frivilliga varit där för att hjälpa till, från världens alla hörn.

I Dagens programserie ”Israel med nya ögon” har Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson bland annat tagit sig upp på utsiktsplatsen i det område som kallas Davids stad.

På Tempelberget är det dock svårt att utföra utgrävningar eftersom det är en så känslig plats, religiöst och politiskt.

I slutet av programmet får man se en del av ett mönstrat golv, rekonstruerat med hjälp av de fynd som gjorts i anslutning till Tempelberget.

– Jag skulle kunna ha ett sådant här golv hemma, det skulle jag inte ha något emot, konstaterar Felicia Ferreira när hon tittar på det.

I Dagens programserie ”Israel med nya ögon” har Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson bland annat tagit sig upp på utsiktsplatsen i det område som kallas Davids stad.

Se avsnittet här

---

Fakta: Tempelberget

  • En upphöjd plats i Jerusalems gamla stad. Tempelberget är en helig plats för judar, kristna och muslimer.
  • Trots namnet är Tempelberget ett av gamla stans lägst belägna delar och omges av högre kullar runt den gamla stadsdelen. I judisk tradition går man dock alltid upp till Tempelberget, aldrig ned.
  • Mitt på berget finns en klippa som sägs vara den plats där Abraham enligt Första Moseboken nästan offrade Isak, en plats som då kallades Moria berg.

---

Fler artiklar för dig