09 mars 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Annahitas osannolika livsresa från Iran

Nästan fullsatt kyrka mitt på dagen en vanlig grådaskig tisdag. En medelålders kvinna i diskret prästdräkt hälsas välkommen av Urban Norstedt. Hon heter Annahita Parsan och är präst i Hammarby Kyrka. Hon kommer från Iran och har en mycket dramatisk livsresa att berätta.

1 av 4

Det är RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap, i Jakobsberg som har sin mittpådagen-samling som vanligt på tisdagar. Man brukar ha en fikastund innan man släpper fram veckans gästföreläsare, sångare eller vad veckans gäst innebär. Där kan också, som den här gången, Georg Örtenstedt uppmana pensionärerna att höra av sig till förbundets ledning om frågor som man vill att man påverka kommunen med.

Så är det dags för dagens gäst, Annahita Parsan. Hon föddes i en muslimsk familj och gifte sig tidigt, hon var bara 17 år. Hon blev sömmerska och berättade om hur sydde brudklänningar och mycket annat.

Men livet blev inte om hon önskade sig. Hennes man dog i en olycka och hon gifte om sig med en man som misshandlade henne. Hon berättade om flykten ut ur Iran under mycket svåra förhållanden, och om hur familjen hamnade i Danmark. Och hon berättade att mannens misshandel fortsatte. Hon fick slutligen hjälp med skyddat boende och att med sina två barn fly till Sverige.

Under hennes berättelse var det absolut tyst i kyrkan. Åhörarna hade säkerligen svårt att ta in allt som denna kvinna hade fått vara med om. Men hennes berättelse slutade inte där! Här i Sverige fick hon möta någon som i dag betyder allt för henne, hon mötte Jesus. Och i avslutningen på hennes berättelse blev hon ivrig.

– Glöm inte bort att namnet Jesus betyder allt för oss! Det finns kraft i det namnet! sa Annahita Parsan med eftertryck.

Annahita, nu präst i Svenska Kyrkan, har en dramatisk livsresa. I vår tid är hon tyvärr inte ensam om att kunna berätta liknande erfarenheter. Men hon är inte heller ensam om att som tidigare muslim kunna berätta om att fått möta Jesus.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt