07 mars 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Läsarkrönika: Änglar – finns dom?

I dag 29 september är det änglarnas dag över hela världen och på söndag hedras ärkeängeln Mikael fastän han faktiskt har sin namnsdag i dag!

Men änglar finns dom? Det frågade man i en känd svensk film för längesen. Eftersom man sen 400-talet firat änglarna denna dag känns det märkligt att ifrågasätta änglar. I Kalifornien finns en änglarnas stad, Los Angeles. I Göteborg kallas IFK:s supporterklubb Änglarna och i Hall of Fame på Arlanda kan man se bilden på Elsie Lindquist som är en av Sveriges största hjältar. Hon kallas Ängeln på Malmskillnadsgatan.

När jag var liten fanns bokmärken med änglar och över mången barnsäng hängde en tavla med en skyddsängel för barn. I tidningarna finns ofta stora rubriker som skanderar:"Hon hade Änglavakt" och i Mariestad finns Inger Waern som skrivit flera böcker om änglar.

När vi bodde i Nairobi i Kenya mötte min modiga fru Idemaj definitvt två änglar! Hon blev kidnappad av banditer och bestulen på en bil. Förövarna körde henne utanför stan och bad henne stiga ur bilen på en liten väg i buschen. Plötsligt kände hon på varje sida om sig små barnahänder och där fanns plötsligt två barn som hjälpte henne fram till en liten fabrik, där hon kunde få hjälp att ringa mig! När hon vände sig om var barnen borta. Hon är 100 procent övertygad om att det var Guds skyddsänglar som räddade henne.

När jag förra söndagen var med andra svenskar på väg från ett flyktingläger i Tanzania så gick ett bakhjul sönder och dagen därpå skulle vi börja hemresan till Sverige. En dammig afrikaväg, inga bilar, mörkret smög sig på oss och då plötsligt dyker en bil upp ur ingenstans och en vänlig man hoppar ut och säger: vänta tre timmar så kommer jag tillbaka o hämtar er. Han kom tillbaka i mörkret, i vårt ficklampssken, och vi nådde vårt mål sent den kvällen. Han ville absolut inte ha betalt och för oss blev han den räddande ängel, som vissa människor är.

I Bibeln finns många berättelser om änglar och man begränsar sina livserfarenheter om man inte öppnar sig för de andliga sanningar som finns där. I 1:a Mos 28 berättas om Jakob, som med en sten som huvudkudde i sin sömn såg en stege med änglar som gick upp och ner från himmelen. Denna klassiska "Jakobs stege". En judisk teolog menar att när Jakob reste vidare efter den natten, så hade vissa änglar lämnat honom och vissa andra hade kommit till honom, för änglar har olika uppgifter. En spännande tolkning av texten om änglar! Jakob fick sen namnet Israel så han är en viktig del av världshistorien.

I dag, den 29 september änglarnas dag, räknas också som skördefestens dag. Då fick alla i bondehistorien ledigt en vecka och drängar och pigor kunde flytta till nya platser. Dagen är en symbol för sådd och skörd och vi borde alla tänka på att livets höst kommer. Vi ska alla skörda vad vi sått i livet, och när livet är slut är det bra att ha änglavakt och bli förd av änglar till det himmelska riket. Vilket mål på en livsresa! Så, glöm inte bort att änglarna finns.

Rolf Oldin

Fler artiklar från Dagen Lokalt