21 april 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Lina Sandell på RPG-samling i Jakobsberg

Hösten är här och därmed har det mesta av höstaktiviteter satts igång. För RPG:s Järfällaarbete gäller också detta, vilket togs sitt uttryck i att Järfällas RPG-avdelning i Jakobsbergskyrkan hade sin andra samling för hösten på tisdagen.

1 av 7

Temat för samlingen var "Lina – en musikalisk monolog". Sångaren och skådespelaren Emy Stahl uppförde en monolog om Lina Sandell, hennes liv och diktning.

Emy Stahl berättar själv att hon har spelat föreställningen ett 50-tal gånger sedan 2015 i kyrkor, församlingshem och många andra lokaler.

Det var mycket folk i kyrkan på tisdagen och att publiken var nöjd var det ingen tvekan om. Man fick vara med om hur Lina Sandell i Emy Stahls gestalt fanns på scenen i olika skeenden i livet, där man fick veta hur Lina Sandell levde. Det var också en mycket omväxlande gestaltning man fick uppleva, där "Linas" dräkt förändrades ibland, där hon ibland satte sig vid pianot och spelade olika sånger som hon skapat. Där fick publiken sjunga till exempel "Jag kan icke räkna dem alla", eller den sång som antagligen har sjungits i publikens ungdomsår åtskilliga gånger: "Tryggare kan ingen vara".

Man kan lugnt säga att den som tidigare inte kände till så mycket om Lina Sandell liv och verksamhet, verkligen på ett fängslande och kunnigt sätt visste mycket då man gick därifrån.

Urban Norstedt är ordförande för RPG i Jakobsbergskyrkan som arrangerade träffen:

– Vi hade glädjen att få ett besök av Emy Stahl som gestaltade Lina Sandell och sjöng några av hennes många psalmer, välkända psalmer som många kan utantill. Emy dramatiserade Linas historia från svag och sjuklig prästdotter i Småland till förlagsredaktör i Stockholm. En gripande historia, med många framgångar men också med svårigheter för en stark kvinna i ett mansdominerat samhälle. Ett mycket uppskattat program av de omkring 100 besökarna.

RPG har två avdelningar i kommunen vara den ena arbetar från Aspnäskyrkan och den andra alltså här i Jakobsbergskyrkan. Man arrangerar samlingarna varannan tisdag.

Fler artiklar från Dagen Lokalt