20 januari 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Kören Laudes sjöng i Norrköping

"Vi tänder ett ljus i advent." Gudstjänsten på första advent kunde inte ha börjat bättre än så i Pingstkyrkan i Norrköping. Gissningsvis var Stewe Gårdares sång en av de mest sjunga i gudstjänster runt om i landet den här dagen.

1 av 6

Per-Henrik Holgersson från Stockholm, som leder kören Laudes, tog med ett tjugotal sångare och musiker hand om gudstjänsten, som församlingens ledare Stefan Claar hälsade välkommen till. Det blev verkligen en gudstjänst med adventskänsla där kören och dess solister bjöd på ett rikt urval av adventssånger.

En av medlemmarna i kören, Mia Sjöö, höll en betraktelse om adventsbudskapet och om nödvändigheten av att ta emot advents- och julbudskapets huvudperson i sitt inre.

Många av de gamla älskade sångerna för advent och jul framfördes. "Hosianna", "Det är en ros utsprungen", "Gläd dig du värld", och förstås "Nu tändas tusen juleljus" och flera. Det är lätt att imponeras av körens sätt att framföra arrangemangen som kan vara mycket svåra, åtminstone för den oinvigde.

Det är Stefan Claar som är föreståndare i församlingen:

– Besöket av kören Laudes med Per-Henrik Holgersson som dirigent var en fullträff! Med sina adventssånger och julsånger, så proffsigt arrade av pianisten Joakim Holgersson och tal av Mia Sjöö skapades en så varm och mycket uppskattad adventsstämning, både för medlemmar i församlingen och människor som inte vanligtvis går i kyrkan.

Berit Lindahl är en av dem som vanligtvis inte går i kyrkan, men som hade fått veta att den här kören skulle komma hit i dag. Om första besöket i Pingstkyrkan säger hon:

– Jag tycker att det var en fantastisk kör som sjöng jättebra! Man kan ju också säga att det var lite annorlunda utförande av gamla kända julsånger som man fick lyssna på, och det var ju intressant. Det var högtidligt, och dirigenten talade på ett fint sätt mellan sångerna. Och körens solister var ju riktigt bra! Det var också mycket stämningsfullt då man tände det första ljuset.

Kören Laudes startade i slutet av 1980-talet och ledare och dirigent har sedan dess varit Per-Henrik Holgersson. Det var första gången kören sjöng i Norrköpings pingstkyrka.

– Det var en stor glädje att få dela första advents-gudstjänsten med musik, innehållsrika texter och talade ord tillsammans med alla som kom. Att flera av oss också har en personlig relation med Stefan Claar gav ytterligare en dimension av glädje, säger Per-Henrik Holgersson.

Fler artiklar från Dagen Lokalt