Nyheter

Nya uppgifter: IS korsfäste elva konvertiter

En fruktansvärt barbarisk skildring av hur elva kristna missionärer korsfästs i Syrien sprids på nätet. ”Vi har ingen anledning att tvivla på att det verkligen hänt”, säger Jeff Seller på missions­organisationen Christian Aid Mission till Dagen.

Vissa saker går knappt att ta in. Att terrorgruppen IS kallblodigt korsfäst elva kristna syrier. Kan det stämma?

Kort bakgrund: I området kring Aleppo finns en kristen grupp som består av omvända muslimer. Från sin missionsbas har de arbetat med hjälp till lokalbefolkningen i de svårt krigsdrabbade områdena.

Säkerhetsläget har den senaste tiden blivit allt sämre.

Dela Jesus med sina landsmän

– Jag försökte få dem att lämna området. Men de var övertygade om att stanna för att dela Jesus med människor som är fast i korselden, säger deras ledare enligt missionsorganisationen Christian Aid Mission.

Dagen har haft telefonkontakt med organisationens informatör Jeff Seller, och han beklagar att vi av säkerhetsskäl inte kan få prata med deras kontakt i Mellan­östern.

– De bedriver evangelisk mission i Syrien och när vi talade med vår kontakt hade vi ingen anledning att ifrågasätta det han berättade, säger Jeff Seller till Dagen.

Några hundra missionärer

Organisationen finns i delstaten Virginia i USA och själv sänder man inte ut några missionärer, utan stöttar lokala grupper på plats. Enligt dem finns några hundra kristna missionärer på plats i IS-kontrollerade områden i Syrien. Men att få pålitlig information inifrån området är näst intill omöjligt.

Därför återstår de tredjehandsuppgifter som nu sprids på nätet.

I slutet av augusti ska de syriska missionärerna ha kidnappats av IS och blev då ställda inför ultimatum: Antingen vänder ni tillbaka till islam eller så ska ni dödas. Missionärerna vägrade.

Misshandel och våldtäkt

Den 12-årige sonen till en av ledarna blev då svårt misshandlad inför sin pappas ögon. Efter detta ska de ha spikats upp på kors, tillsammans med flera andra.

Några kvinnor i sällskapet blev våldtagna offentligt innan även de hängdes upp på kors.

– Inför folkmassan frågade de vad de gjort för fel för att förtjäna denna behandling. Då blev de bara slagna ännu mer av IS-soldaterna, säger källan.

Enligt källan ska kropparna ha hängt uppe i två dagar innan de togs ner.

– Det är så fruktansvärt att det knappt går att tro på. Men å andra sidan borde detta inte förvåna någon som vet vad IS är kapabla till, säger Jeff Seller till Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig