28 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Clownen som gör livet lättare för flyktingbarn

En clown som gör livet lite lättare för flyktingbarn. Det är en del i det arbete som Livets ord gör i Grekland.

1 av 6

– Att se glädjen i barnens ögon gjorde bara det att man blev glad i hela kroppen, berättar ”clownen” själv, David Sveder.

Häromveckan var han i Aten med ett specialuppdrag: att möta några av alla de flyktingbarn som kommer till den grekiska huvudstaden.

– Jag hade nog väntat mig att många skulle vara traumatiserade och inte vilja ha kontakt. Men så var det inte alls, förklarar David som ingick i ett så kallat Happy kids-team.

För David, som är engagerad i flyktingarbete i församlingen Livets ord, var det första resan till Aten dit många flyktingar från norra Afrika och Mellanöstern kommer.

– Vi hade bland annat med oss papper och kritor, pärlor och tråd som barnen fick använda. De ritade och fantiserade som vilka barn som helst.

Några teckningar visade tydligt de påfrestningar barnen utsatts för under sin flykt. Människor som låg i vatttnet och ropade på hjälp och pansarvagnar som sköt på oskyldiga.

Happy kids-teamet är en av de grupper som Livets ord sänt till Grekland de senaste veckorna.

– Flyktingsituationen är ju verkligen akut. Som kristna har vi ett ansvar att göra det vi kan, menar Christian Åkerhielm, missionsdirektor i Livets ord.

Församlingen i Uppsala samarbetar med en systerförsamling i Aten och i uppgifterna ingår också att dela ut kläder, hygienartiklar och annat som flyktingar behöver.

– Genom hjälporganisationen Human bridge är vi med och kan ge av det materiella överflöd som finns i Sverige, berättar han.

Tänker långsiktigt

Hur länge församlingen kommer att skicka team till Aten kan inte Christian Åkerhielm säga. De flesta tar ledigt en vecka från arbete eller studier.

– Vi tänker långsiktigt och jobbar på så länge vi kan. Engagemanget bygger på att våra medlemmar kan och vill göra en insats frivilligt. Och det är det många som gör.

– Att i det praktiska bemötandet och i personliga samtal förmedla hopp och visa på Guds kärlek är vår djupaste drivkraft i detta arbete, säger han.

David Sveder är nu tillbaka i Uppsala och inte främmande för att göra ytterligare en insats.

– Kanske blir det så. Här hemma kommer jag fortsätta att göra besök på flyktingförläggningen i Uppsala. Behoven är väldigt stora.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar