21 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Missionär dog i skur av pilar

Den 27-årige amerikanske missionären John Allen Chau kom med kanot till den isolerade ön North Sentinel i den ögruppen Andamanerna. Han angreps när han närmade sig stranden och dog av den skur av pilar som mötte honom.

Amerikanen hade förts till ön av fiskare, men paddlade sedan själv den sista biten.

Fiskarna rapporterar att de blev vittnen till hur mannen föll. Sedan släpades kroppen iväg av öbefolkningen, som bundit ett rep om halsen på amerikanen.

Skulle missionera

John Allen Chau hade kommit till ön för att missionera om kristendomen. Men han har också i medier beskrivit sig själv som en äventyrare, skriver Dagens Nyheter.

Enligt BBC har mannen själv sagt att han tidigare besökt andra öar i ögruppen Andamanerna, och att han nu ville ta sig till North Sentinel.

Helt isolerad

Det bor mellan 50 och 150 personer på North Sentinel. Ön är mycket isolerad, och befolkningen har vid upprepade tillfällen visat att de inte är intresserade av kontakt med yttervärlden. På 1960-talet försökte antropologer närma sig befolkningen genom att först besöka ön tillsammans med beväpnade vakter och ha med sig gåvor, skriver The Guardian.

Men antropologerna gav upp, och sedan 1991 har ön varit helt isolerad. Tidigare – år 2006 – mördades två fiskare av befolkningen. När man sedan sände en helikopter för att hämta kropparna möttes även den av ett pilregn.

Fiskarna som tog med 27-åringen till ön hade försökt varna amerikanen för att det kunde vara riskabelt att gå i land, skriver tidningen The Guardian.

Nu väntar rättsliga processer för de fiskare som hjälpte amerikanen att nå ön. Sammanlagt sju personer har gripits, och riskerar flera års fängelse. Indisk polis säger också att mordet är under utredning, och att ”okända stammedlemmar” står som misstänkta förövare.

”Vi förlåter”

Amerikanens familj har publicerat bilder på 27-åringen på Instagram, och de säger också på sociala medier att de förlåter gärningsmännen. De beskriver sonen som missionär, och skriver:

”Han älskade Gud och livet och hjälpte människor i nöd. Han kände inget annat än kärlek till folket på North Sentinel. Vi förlåter dem som nu anklagas för att ha dödat honom.”

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar