28 november 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Lokal uppslutning kring Oasmötet i Ljungby

I år flyttar Oasmötet till Ljungby. Och såväl medlemmar i olika församlingar som kommunföreträdare har visat ett stort engagemang. – Vi har blivit väldigt varmt mottagna av politikerna, säger Oasrörelsens ordförande Björn Gusmark till Dagen.

”Kom och se vad Gud har gjort, underbara är hans gärningar mot människors barn.” Psaltartexten är temat för årets Oasmöte. Och även om Björn Gusmark konstaterar att det är ett ganska långt temabibelord förklarar han att det var den texten som kom till Oasrörelsens ledarskap. Dessutom betonar han att bibelordet är viktigt.

– Vi behöver samlas och berätta för varandra vad Gud har gjort i våra liv. Det gör att tron växer.

Att årets Oasmöte äger rum i Ljungby beror på att en relativt stor grupp människor, aktiva i olika kyrkor på orten, uttryckte en önskan om att få arrangera samlingen.

– Det är så det har gått till även tidigare år, säger Björn Gusmark.

– Ofta handlar det om en grupp människor som har åkt på andra Oasmöten och som känner att de vill ha ett Oasmöte på hemmaplan.

Läs även | Bredden stor på Oasmöte i Ljungby

Enligt Björn Gusmark har det inte varit särskilt svårt att engagera de 120–130 personerna som krävs för att den lokala organisationen ska kunna genomföra arrangemanget.

Att dessutom Ljungby kommun har ställt sig positiva till Oasmötet underlättar givetvis.

I en välkomsttext på Oasrörelsens webbplats skriver kommunstyrelsens ordförande Magnus Gunnarsson att hans ambition är att besökarna ska trivas och att de ska känna sig som hemma. ”För oss i Ljungby är sommarens event en stor händelse som vi förberett väl.”

I våras övertog Björn Gusmark ordförandeskapet för Oasrörelsen. Han är förvisso, sedan många år tillbaka, ett välkänt ansikte för många aktiva inom Oasrörelsen, men i sin nya roll kommer han bland annat hälsa välkommen och leda några möten.

Vilka förväntningar har du på Oasmötet?

– Jag hoppas att många ska vara med och att vi ska ha blandade åldrar. I Ljungby kommer vi att ha lokaler som gör att generationerna kan ha sina samlingar nära varandra. Sedan hoppas jag så klart att vi får vara en oas, en oas där man kan få dricka och bli påfylld.

Han poängterar också att Oasrörelsen vill stå för karismatisk förnyelse – och att det är något som ska ske i det lokala sammanhanget där besökarna på Oasmötet lever och verkar.

Tidigare år har Oasrörelsen även arrangerat ett sommarmöte i norra Sverige. Men i år kommer detta inte att ske.

– Det ordnas flera Oashelger i norra Sverige under året, förklarar Björn Gusmark.

FAKTA: Oasmötet

När: 23–27 juli

Var: Ljungby

Talare: Anders Arborelius, Tomas Sjödin, syster Sofie från Rögle kloster och Sebastian Stakset. Dessutom kommer riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund och Världen idags vd och chefredaktör Lukas Berggren tala på ett kvällsmöte med rubriken "Jordens salt och världens ljus". Läkare ber för människor och särskilda träffar för präster och pastorer.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar