Nyheter

Equmeniakyrkans svar om Bromöllas böneförbud

Kyrkan svarar kaxigt med ett bibelord efter kommunens beslut att förbjuda bön under arbetstid.

"Be ständigt", skriver Equmeniakyrkan på sin Facebooksida och kopplar tydligt ihop det med Bromölla kommuns beslut att inte tillåta bön under arbetstid.

Bibelordet är hämtat från 1 Thessalonikerbrevet 5:17 och det är aposteln Paulus som uppmanar de kristna i Thessaloniki att vara glada, att ständigt be och att tacka Gud hela tiden.

Bilden som Equmeniakyrkan lagt upp till texten föreställer en man framför en dator på ett kontor som ser ut att ta en kort bönepaus mitt i det pågående arbetet.

Stor debatt

Kommunstyrelsens beslut i Bromölla har skapat en stor debatt, där vissa stämplar det som islamofobi och ett slag mot religionsfriheten. Andra menar att det faktiskt kan vara problematiskt om människor avviker från arbetet för en bönestund, inte minst inom tidspressade yrken som exempelvis hemtjänsten.

Läs mer | Böneförbud för kommunanställda i SD-styrda Bromölla

SD svarar

Om bönepauser under arbetstid är ett problem i Bromölla eller om det hela bara är ett principiellt beslut är svårt att veta. Bromölla är en av fyra kommuner som leds av Sverigedemokraterna, och när Dagen får ett svar via mejl så skriver de att "religion är varje människas ensak, och vilken religion man väljer att tillhöra är ingenting som vi i SD Bromölla har några åsikter om. Religionsfrihet är inskrivet i grundlagen".

Sekulärt samhälle

De lokala Sverigedemokraterna fortsätter;

"Däremot lever vi i ett sekulärt samhälle, och utövandet av religionen, oavsett vilken religion det gäller, är något man får sköta på sin fritid, inte på betald arbetstid. Det är ett välgrundat principbeslut som skall gälla samtliga kommunanställda."

Gäller inte privatanställda

Privata arbetsgivare får självklart hantera frågan på sitt sätt, tillägger de. Exempelvis har flera personer lite skämtsamt frågat sig hur det ska gå för Bromöllas präster om de inte längre får be på arbetstid, vilket alltså är en icke-fråga.

Böneförbudet har röstats fram i kommunstyrelsen av SD och M. Men frågan ska också upp i kommunfullmäktige, och då måste flera partier rösta ja för att det ska bli en politisk majoritet.

Läs även | SD-ledd kommun: Ingen bön på arbetstid

Fler artiklar för dig