Nyheter

Brittiska metodistkyrkan tar steg närmare könsneutrala vigslar

Brittiska metodistsamfundet tar ett steg närmare könsneutrala vigslar, en välsignelseakt för sambopar och en liturgisk skilsmässoceremoni.

Metodistkyrkan i Storbritannien beslutade 2005 att införa en välsignelseakt för homosexuella par. Nu tar samfundet ett steg i riktning mot könsneutrala vigslar. I förra veckan beslutade metodistkyrkans årsmöte att ge samfundets regionala kyrkomöten i uppdrag att ta ställning till innehållet i rapporten "God in Love Unites Us" (Gud i kärlek förenar oss). Rapporten, som tagits fram av en arbetsgrupp inom kyrkan, föreslår en rad förändringar i frågor som rör äktenskap och relationer, däribland införande av könsneutrala vigselceremonier.

Liturgisk skilsmässoceremoni

I rapporten föreslås också att brittiska metodistkyrkan ska ta fram en liturgisk skilsmässoceremoni för gifta par som går skilda vägar. En sådan ceremoni ska inte "förhärliga skilsmässa men erkänna dess verklighet", enligt rapporten. Dessutom föreslås införandet av en välsignelseakt för sambopar.

Beslutet att låta de regionala distrikten ta ställning till förslagen i rapporten fattades förra veckan av årskonferensen med röstsiffrorna 247 mot 48, rapporterar Christian Today.

Diskussion i ett år

Metodistkyrkans nuvarande syn på äktenskap slår fast att "äktenskapet är en gåva från Gud och att det är Guds intention att äktenskapet ska vara en livslång förening i en mans och en kvinnas kropp, sinne och ande".

Förslagen i rapporten som distrikten nu fått i uppdrag att ta ställning till ska diskuteras i distrikten under det kommande året, för att läggas fram inför metodistkyrkans årskonferens 2020 då beslut ska fattas.

Läs även | Brittiske utrikesministern Jeremy Hunt: Krafttag mot förföljelse av kristna

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig