Nyheter

Brittiske utrikesministern Jeremy Hunt: Krafttag mot förföljelse av kristna

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt utlovar tydlig aktion mot förföljelse av kristna om han blir vald till premiärminister.

Brittiske utrikesministern Jeremy Hunt tillsammans med biskopen av Truro Philip Mounstephen under måndagens presskonferens.

– Den missriktade politiska korrektheten som hindrat oss från att stå upp för kristna i andra delar av världen måste upphöra. Det säger Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt, efter att en ny rapport larmar om förföljelsen av kristna. Han kommenterade rapporten under en presskonferens på måndagen, tillsammans med rapportens författare, biskopen av Truro, Philip Mounstephen.

Kristendomen är den klart mest förföljda religionen i världen och den brittiska regeringen bör ta ett ledarskap i att stå upp för religionsfrihet i världen. Det är budskapet i rapporten som beställts av brittiska UD och presenterades i förra veckan.

144 länder

Rapporten beskriver omfattningen av förföljelsen mot kristna:

”Det beräknas att en tredjedel av världens befolkning lider av religionsförföljelse i någon form, med kristna som den mest förföljda gruppen”, skriver biskopen och hänvisar till statistik som visar att kristna under 2016 var utsatta för förföljelse i 144 länder, en ökning från 125 länder året innan.

”Kristendomen står nu inför risken att utplånas i delar av Mellanöstern, där dess rötter går längst tillbaka”, säger rapporten, skriver Christianheadlines.com.

"Vi står på deras sida"

Utrikesminister Jeremy Hunt säger att han fullt ut kommer att acceptera rapportens rekommendationer om han blir vald till premiärminister, rapporterar BBC. Enligt Hunt har regeringens svar på religionsförföljelse "inte alltid motsvarat omfattningen av problemet".

- Det är ett sorgligt faktum att kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i modern tid. Jag är besluten att visa att vi står på deras sida, säger utrikesministern, skriver The Guardian.

Rivalen instämmer

Även Boris Johnson, Jeremy Hunts rival i kampen om posten som partiledare för Tories och därmed även premiärministerposten, har uttalat stöd till rapporten. "Om jag har lyckan att bli premiärminister kommer jag alltid att prioritera att skydda religionsfrihet och stå upp för de som möter förföljelse", skriver Boris Johnson på twitter.

Läs även | Kris inom brittiska Labour: anklagas för antisemitism

Läs även | Hemligt, hemligt när Archie döptes

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig