09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ryska baptister får asyl i Tyskland

En tysk domstol har gett en kristen rysk familj rätt till asyl i Tyskland. Evangeliska kyrkor har de senaste åren fått det allt svårare i Ryssland.

En familj från en baptistförsamling i Ryssland som ska ha utsatts för trakasserier och misshandel har beviljats asyl i Tyskland, uppger nyhetsbyrån Idea.de.

Familjen sökte asyl i Tyskland med motiveringen att de upprepade gånger fått hotfulla telefonsamtal och att de förföljts av en grupp unga män i svarta uniformer, som trakasserat och misshandlat dem.

Fick rätt i domstol

Den tyska myndigheten BAMF, motsvarande svenska Migrationsverket, avslog ansökan med motiveringen att den ryska staten inte är ansvarig för religionsförföljelsen, skriver Idea.de. Men familjen överklagade och fick den 3 juli rätt i förvaltningsdomstolen i Düsseldorf, som slog fast att den ryska staten kan hållas ansvarig.

I domen hänvisas till Rysslands förbud mot Jehovas vittnens verksamhet från 2017, och sägs att det är troligt att även andra missionerande religiösa grupper kan vara utsatta för förföljelse från staten, skriver Christianity Today.

USA-kritik

USA:s kommission för internationell religionsfrihet, USCIRF, förde 2017 för första gången in Ryssland på sin årliga lista över länder som kritiserar för brister i religionsfriheten. I årets rapport, som presenterades i april, riktas skarp kritik mot Ryssland. Christianity Today citerar USCIRF skriver: "Religiösa och andra gemenskaper kan bli ekonomiskt svartlistade, eller likviderade, och individer kan åtalas för inlägg på sociala medier, som godtyckligt bedöms ha sårat andras religiösa känslor".

USA:s Rysslandsambassadör John Huntsman beskrev i en intervju för Radio Free Europe i april utvecklingen gällande religionsfrihet i Ryssland som "mycket oroväckande".

– Vi ser att inte bara religiösa organisationer stängs ner, utan också individuella medlemmar blir straffade för sin religiösa tro, sa Huntsman.

Läs även | Två av tre åtalade för förbjuden mission i Ryssland var kristna

Drabbar främst kristna

Under 2018 var det främst evangeliska kristna rörelser som anklagades för brott mot den hårda ryska lagen mot evangelisation. Enligt lagen, som infördes 2016, måste man tillhöra en statligt registrerad religiös organisation för att få ha någon form av missionerande verksamhet, även i sitt eget hem. Dagen berättade i maj att 159 individer och organisationer åtalades förra året för att sprida religiösa budskap offentligt, och även bönemöten i privata hem har bötfällts. Av de åtalade kom 50 från pingströrelsen och 39 tillhör baptistsamfunden, enligt religionsfrihetsorganisationen Forum 18.

Pastor greps

Radio Free Europe rapporterade i april om hur de ryska myndigheternas tillslag mot kristna och andra religiösa grupper breder ut sig och nämner bland annat följande exempel:

I april avbröt ryska myndigheter en baptistgudstjänst i staden Verkhnebabanskij och grep den 71-årige pastorn, som misstänktes för illegal missionerande verksamhet.

I januari greps två baptister, anklagade för att ha diskuterat sin tro vid en busshållplats.

I november förra året bestraffades en baptistpastor i Tatarstan med motsvarande cirka 3 000 kronor i böter för att ha anordnat en illegal offentlig samling. Detta efter att en grupp baptister samlats till en dopförrättning i en flod.

Läs även | Rysk-ortodoxa kyrkan i strid om välsignelse över vapen

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar