05 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Succé för Operation Noahs upprop för klimatet

Mer än 150 katolska ordnar och organisationer har anslutit sig till den breda kristna koalition som står bakom uppropet. Där lovar kyrkor och kristna från en bred kristenhet att bojkotta fossila bränslen för att rädda klimatet.

Det starka kristna stödet för att säga nej till fossila bränslen gör nu att kyrkor och kristna organisationer utgör det största blocket inom denna bojkottrörelse, skriver brittiska tidningen The Tablet. Under september har fler än 150 katolska ordnar och organisationer anslutit sig till uppropet, som lanserats av den ekumeniska kristna gröna välgörenhetsorganisationen Operation Noah. De kyrkor och organisationer som ansluter sig lovar att avstå från investeringar i fossila bränslen och att avyttra fossila bränslen.

– Klimatkrisen blir värre för varje dag och vikten av omedelbar handling alltmer uppenbar. Då är det underbart att se att kristna organisationer ligger i framkant i rörelsen att avyttra fossila bränslen och byta investeringar som är problem till att investera i lösningar, säger organisationens ledare James Buchanan.

Franciskus visar vägen

Kampanjen "Bright Now" som Operation Noah initierat har bland annat fått de franciskanska systrarna i England, Skottland och Irland att ta ställning, liksom systrarna inom Religious Sisters of Charity.

– Vi har alla en viktig roll att spela när det handlar om att värna vår miljö, hela skapelsen och de mest sårbara i samhället. Påve Franciskus säger att helgonet Franciskus visar oss hur starka banden är mellan omsorg om naturen, rättvisa för de fattiga, samhällsengagemang och strävan efter inre frid, säger syster Patricia Jordan FSM, vid den franciskanska orden Sisters Minoress.

Kampanjen mot fossila bränslen stöds bland annat av kväkarna, Engelska kyrkan, Metodistkyrkan, United Reformed Church Synod of Scotland, United Reformed Church i resten av Storbritannien, samt också nu av över 150 katolska ordnar och organisationer. Vissa av kyrkorna har lovat att helt avstå från fossila bränslen, medan andra säger att man avstår från att investera i bolag som är involverade i att utvinna fossila bränslen.

Teologisk bas

Operation Noah uppmärksammar också att klimatfrågan väckt respons bland muslimska ledare: i USA och Kanada har det utfärdats en fatwa - en religiös regel - som säger att muslimska ledare ska utveckla fossilfria investeringar.

Operation Noah skapades 2014 som ett kristet svar på klimatkrisens utmaningar. På hemsidan skriver organisationen att man inbjuder hela kristenheten att engagera sig i klimatfrågan, och att arbetet har sin utgångspunkt i vetenskapliga rön om klimatkrisens orsak, förlopp och konsekvenser. "Vi är motiverade av vår tro, informerade av vetenskapen, och inspirerade av hopp", skriver Operation Noah, som betonar att "hopplöshet är ett omöjligt val för en kristen".

Organisationen vill vara ett resursstöd för de kyrkor som vill arbeta aktivt med klimatfrågan, och skriver att de vill utveckla en teologisk bas för engagemang i dessa frågor.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar