14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Trump gav extra miljoner åt kampen för religionsfrihet

USA:s president lovade 25 extra miljoner till stöd för religionsfriheten under den endagskonferens han själv var värd för i FN i måndags. – Jag vill mana alla länder att lagföra och straffa brott mot religiösa samfund, sa Trump.

President Donald Trump fick utstå kritik när han nobbade veckans klimatmöte i FN nu i veckan. Mitt under klimatkonferensen dök han ändå upp i FN-skrapan, men då för att vara värd för en konferens om religionsfrihet. Detta väckte en del frustration, samtidigt som initiativet att ta upp religionsfriheten också applåderades.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, vice-president Mike Pence, och utrikesminister Mike Pompeo fanns med runt bordet under måndagen för att tala om den fråga som är en av Trumps hjärtefrågor: att skydda och stärka religionsfriheten runt om i hela världen.

– Ingen rättighet är mer fundamental för att samhället ska bli fredligt, framgångsrikt och dygdigt, än rätten att följa sina övertygelser, sa Trump.

Läs mer: Trump ratade klimatmötet – fixade egen samling om religionsfrihet

Står vid troendes sida

Presidenten talade bland annat om USA:s grundläggande principer, som inte är fastlagda av någon regering, utan "kommer från Gud".

– USA står vid troendes sida i varje land – troende som bara ber om friheten att få leva i enlighet med den tro som finns i deras hjärtan.

Han beklagade att denna typ av religionsfrihet är ovanlig – i dag saknas den i 80 procent av världens länder. Presidenten tog upp exempel på både antisemitism och våld mot muslimer under senare tid. Särskilt fokus fick dock brotten mot kristna.

– Elva kristna dödas varje dag. Bara tänk på det – elva kristna per dag. Bara för att de följer Jesus kristus. Vem hade trott att något sådant skulle vara möjligt? sa presidenten.

Första presidenten

Trump betonade att det är en "moralisk skyldighet" för världens ledare att stoppa brotten mot troende, släppa fångar lösa som fängslats för sin tro, och hejda lagar och lagförslag som begränsar troendes rättigheter. Själv lovade han ett extra stöd på 25 miljoner dollar för att stödja religionsfriheten, och sa att han var mycket stolt över att vara den första amerikanska president som stått värd för en konferens med fokus på skyddet för troende.

Under veckan har president Trump pressats hårt även av kritik av annan art än kritiken angående bristande klimatengagemang. USA:s demokrater önskar se en riksrättsutredning om presidentens kontakter med och eventuella "oroväckande löften" till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Samtalet ska ha ägt rum den 25 juli. En utskrift av samtalen presenterades på onsdagen, och visar att Trump har bett Zelenskyj att titta titta närmare på rykten om att den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden stoppat ett åtal mot sin son, som satt i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Trump kallar Demokraternas krav på riksrätt för "ett skämt". Bakom uppgifterna om samtalet står en visselblåsare, vars identitet väntas hävas under torsdagen.

Läs mer: Dagen förklarar: Vad är religionsfrihet?

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar