01 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Antje Jackelén: Låt kyrkan vara kyrka, Jimmie Åkesson

Efter att Jimmie Åkesson i en debattartikel gått till attack mot SKR och Svenska kyrkan, ger ärkebiskopen nu svar. “Låt kyrkan vara kyrka”, uppmanar Antje Jackelén partiledaren.

1 av 2

“En vänsterliberal opinionsbildare, allt längre ifrån sina medlemmars intressen”. Så beskrev Jimmie Åkesson Svenska kyrkan i en debattartikel i Aftonbladet. När ärkebiskop Antje Jackelén nu svarar Jimmie Åkesson pekar hon på alla de insatser som kyrkan gör. Föräldragrupper, soppluncher, körer, konfirmationer, själavård, hembesök och samtalsgrupper är några exempel hon räknar upp.

"Att degradera den kyrka som gör allt detta till en vänsterliberal opinionsbildare, hur tror du att det gagnar det land som du så lidelsefullt säger att du vill värna om?"

Svar på öppet brev

I sin debattartikel i fredags skriver Jimmie Åkesson att han tycker att det är problematiskt när kyrkorna går utanför sin teologiska roll och ägnar sig åt politisk opinionsbildning. Han riktar kritiken mot både Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd, efter att SKR skrivet ett öppet brev till samtliga partiledare där de uttryckt oro över stängda gränser och en bristande hantering av asylrätten.

Läs också Jimmie Åkesson kritiserar Sveriges kristna råd: ”Går utanför sin roll”

Antje Jackelén tycker att partiledaren ska låta kyrkan få vara kyrka.

"Påtvinga den inte en politisk agenda. Varken din egen eller dina politiska motståndares. Låt den få förkunna evangeliet om Jesus Kristus i ord och handling, värna om människorna, särskilt ”dessa mina minsta” som Jesus kallade dem, och om Guds skapelse med de påfrestningar som den är utsatt för just nu och framöver."

"Förstår frustrationen, Jimmie"

Partiledaren menade också att Svenska kyrkan inte har förvaltat sitt ansvar som folkkyrka tillräckligt väl och får nu mothugg av ärkebiskopen.

"Jag förstår frustrationen, Jimmie, att den kyrka som bär namnet Svenska kyrkan inte låter sig användas till en nationalistisk och islamfientlig agenda. Men jag är rädd att den strategi som du använder i din artikel motverkar det som du säger dig vilja verka för: svenska folkets väl."

Läs även SKR: Är vår uppgift att ha synpunkter när mänskliga rättigheter hotas

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar