Nyheter

Övergreppsanklagade präster fick jobb i Sverige – begick fler brott här

Två katolska präster som misstänks ha begått sexuella övergrepp i USA fick senare jobb i Sverige – där de också anklagades för att ha begått övergrepp, rapporterar SVT Nyheter.

1 av 2

De två prästerna pekas ut i dokument som nyligen offentliggjorts i USA, det är listor över präster som enligt de amerikanska kyrkornas egna utredningar har "trovärdiga anklagelser" om sexualbrott mot barn mot sig.

De båda prästerna arbetade i Sverige i början av 2000-talet och fick då lämna sina församlingar efter nya övergreppsanklagelser. Händelserna polisanmäldes dock inte eftersom de utsatta, en vuxen kvinna i det ena fallet och en vuxen man i det andra, inte ville det.

"Lämnade strax efter Sverige"

I Sverige visste man inget om anklagelserna i USA mot prästerna. Inom katolska kyrkan finns ett system med rekommendationsbrev, men det finns ingen garanti för att innehållet stämmer, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig för katolska kyrkan i Sverige.

– Det är ju det vi vill styra upp nu. Men vi fick inte veta någonting från USA när de kom hit.

Antastade svensk kvinna

En av prästerna anklagades 2004 för att ha antastat en kvinna med en funktionsnedsättning vid en helandegudstjänst i Sverige.​​

– Vi hade kontakt med henne och uppmanade henne att göra en polisanmälan, men det ville hon då inte. Samtidigt kontaktade vi hans överordnade och sa att vi kan inte ha honom kvar här i landet. Och han lämnade Sverige strax efter, säger kardinal Anders Arborelius till SVT Nyheter.

"Antastat en annan man"

Den andre prästen jobbade i Sverige mellan 2003 och 2004. Inte heller misstankarna mot honom hade församlingen i Sverige fått information om.​​

– Men sedan visade det sig att han hade antastat en annan man. Och då ställde vi honom till svars för detta, och sa att under sådana omständigheter kan du inte vara kvar i landet. Utan du måste tillbaka till ditt stift och få behandling. Eller i alla fall ställas under övervakning, säger Anders Arborelius.

Läs även Nu svarar katolska kyrkan om de två prästernas övergrepp i Sverige

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig