16 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Svenska kyrkans samarbetspartner DanChurchAid återupptar katastrofhjälp i Syrien

Det blev ett tillfälligt avbrott av katastrofhjälpen på grund av säkerhetsläget i krigsdrabbade nordöstra Syrien. Nu har Act Svenska kyrkans partner DanChurchAid(DCA) återupptagit arbetet.

150 000 internflyktingar har skapats under Turkiets offensiv i nordöstra Syrien (observera att personen på bild inte har samband med artikeln, bilden är från det flyktinglägret Zaatari i Jordanien dit många syriska flyktingar kom 2016).

Svenska kyrkans partner DanChurchAid(DCA) har fått ett tillstånd att återuppta hjälpinsatserna i nordöstra Syrien. Personal som evakuerats från området arbetar nu på distans från Irak.

– DanChurchAid planerar nu för att återuppta viss verksamhet med lokal personal på ett par platser i nordöstra Syrien. Läget är dock fortfarande osäkert, och arbetet kommer att pågå under förutsättning att personalen känner sig tillräckligt säker på dessa platser, säger Rania Salameh, humanitär handläggare för Act Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Behoven är stora i den kaotiska situation som råder i området. De nya konflikterna har lett till att runt 150 000 internflyktingar skapades i Syrien. En del flyktingar har också tagit sig över gränsen till närliggande länder, framför allt Irak.

– Det handlar än så länge inte om stora flyktingströmmar, men vi har fortfarande den beredskapen, säger Rania Salameh.

Läs mer Felicia Ferreira: Syrien håller på att tömmas på kristna

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar