Nyheter

Sexoffer fördömer premiärministerns vänskap med Brian Houston

Australiens premiärminister stod tidigare i år på samma scen som Hillsongs grundare Brian Houston. Framträdandet chockade en man som utsattes för sexuella övergrepp av Brian Houstons pappa för 50 år sedan.

I samband med öppnandet av Hillsongs årliga konferens i juli medverkade Scott Morrison medverkade. Australiens premiärminister är uttalat kristen, medlem i en pingstförsamling och bekant med Brian Houston. Men att han offentligt visar sitt stöd för Hillsong är enligt vissa problematiskt.

– Jag kunde inte begripa fräckheten. Här står landets premiärminister på scen tillsammans med Brian Houston (...) med armarna runt varandra. Jag saknar ord, sa Brett Sengstock, till australiska tv-programmet The Project på söndagen.

Valde att gå ut offentligt

58-årige Sengstock var under lång tid en av flera anonyma brottsoffer i utredningen runt den sedan 2004 avlidna och övergreppsanklagade Frank Houston.

Senare har Brett Sengstock själv valt att häva sin anonymitet och enligt brittiska The Guardian har han också vid upprepade tillfällen anklagat Brian Houston för att ha försökt dölja pappans övergrepp efter att Frank Houston erkände brotten för sonen i slutet av 1990-talet.

Förra veckan intervjuades Brian Houston i den australiska radiostationen 2GB. Han kommenterade då anklagelserna från Brett Sengstock. Och enligt Houston var det Sengstock själv som inte ville att polisen skulle informeras.

– Han (Brett Sengstock) sa till mig att han inte ville blanda in polisen.

Påståendet tillbakavisades senare samma dag av Brett Sengstock.

– Det är helt fel. Nej, det sa jag inte alls till Brian, sa han till australiska tidningen The New Daily.

På en fråga om varför han själv inte tog kontakt med polisen svarade Brett Sengstock att han vid tidpunkten hade en ung familj och att han skämdes över övergreppen som han hade utsatts för.

Ställer

Nu menar han att premiärministern Scott Morrison ställer sig bakom Brian Houston – och indirekt dennes agerande i hanteringen av de begångna övergreppen.

– Om Scott Morrison hade stått framför mig nu hade jag sagt "skäms", sa Brett Sengstock till australiska tidningen New Castle Herald för två veckor sedan.

Australiska medier har återkommande skrivit om relationen mellan Scott Morrison och Brian Houston sedan Scott Morrison utsågs till premiärminister i augusti 2018.

I september uppgav amerikanska Wall Street Journal att Scott Morrison hade bett att få ta med Brian Houston till USA på ett officiellt statsbesök samma månad – något som, enligt tidningen, Trumpadministrationen sa nej till detta.

Mer osäker efter uteblivna svar

Brian Houston har dementerat att han skulle ha fått en inbjudan från Scott Morrison. Samtidigt har premiärministern valt att inte svara på frågor i parlamentet om uppgifterna vilket i sin tur har fått Brian Houston att börja tveka.

– Jag antar att det faktum att jag inte visste någonting om det inte säger något om jag var inbjuden eller inte, sa han i förra veckans 2GB-intervju.

Han tillbakavisade samtidigt uppgifterna om att han har en nära relation till Scott Morrison.

– Om människor bara visste hur lite jag pratar med premiärministern. Det verkar som att jag är mycket viktigare i människors ögon än jag faktiskt är.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig