17 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Antje Jackelén håller i Sara Danius begravning

Ärkebiskop Antje Jackelén skrev om sina starka minnen av Sara Danius på sociala medier när nyheten spreds om förra akademiledamotens död. ”Må Guds frid omsluta henne och alla som sörjer henne”, skrev Jackelén.

Antje Jackelén berättar för Dagens Nyheter att hon har träffat de anhöriga och tillsammans med dem förberett begravningsgudstjänsten. Sara Danius hade själv tidigare uttryckt önskemål om att ärkebiskopen skulle hålla i gudstjänsten.

– Jag träffade Sara Danius personligen för några år sedan, då jag gjorde ett poddsamtal med henne. I samband med det hade vi, förutom inspelningen, ett väldigt fint och djupt samtal. Det kändes att vi hamnade i djupa frågor, säger Antje Jackelén.

"Starka minnen"

Ärkebiskopen uttryckte liksom många andra sin sorg när nyheten spreds om förre ständiga sekreterarens död. "Sara Danius betydde så mycket. Starka minnen, även för mig", skrev Antje Jackelén.

Ärkebiskopen säger till Dagens Nyheter att Danius mod och styrka har berört och inspirerat många.

– Genom hennes rakryggade sätt, hennes klokhet och begåvning. Hon var en människa som berörde många genom att använda sin begåvning, inte för att bygga ett monument åt sig själv, utan för att tjäna något större än vad vi är som enskilda människor.

Äkthet som berör

– Jag tror att den äktheten har berört människor. Hennes mod. Hon var en pionjär i detta att vara den första kvinnan som ständig sekreterare och dessutom under en period som innebar en stor kris för Svenska Akademien. Det förtjänar verkligen respekt, säger Antje Jackelén.

Begravningen äger rum den 8 november i Storkyrkan i Stockholm.

Läs också Anna Wahlgren tackar för förbönerna för dottern Sara Danius

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar