15 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

USA:s förre vicepresident Joe Biden nekades nattvard

Förre vicepresidenten och demokraten förvägrades deltagande i nattvardsfirandet. ”Jag var tvungen att vägra”, säger fader Robert Morey i ett uttalande.

Det var vid en mässa den 27 oktober i St Anthony Church i Florence, South Carolina, som den förre vicepresidenten och demokraten förvägrades deltagande i nattvardsfirandet. Joe Biden, som siktar på att bli nominerad som presidentkandidat 2020, befann sig i South Carolina för att kampanja. Han hade möten med en rad framträdande personer, och han gick också till morgonmässan i kyrkan.

Joe Biden identifierar sig som katolik - men möttes av budskapet att han inte fick ta nattvarden.

"Kyrkans undervisning är klar"

"Nattvarden visar att vi är ett med Gud, med varandra, och med kyrkan. Våra handlingar bör reflektera detta faktum. En offentlig person som propagerar för abort placerar sig utanför kyrkans lära", säger fader Morey till katolska nyhetswebben The Dialog.

Att vägra låta vicepresidenten delta i mässan är inte att politisera kyrkan, säger stiftet i Wilmington i ett uttalande. Stiftet menar att dess biskop, Malooly, alltid har "avstått från att politisera nattvarden". Men, skriver de, "kyrkans undervisning om skyddet av mänskligt liv från tillblivelsen är klar och välkänd".

Joe Bidens ställningstaganden angående abort har ändrats under hans karriär. I början av karriären opponerade han sig mot att skattepengar skulle kunna gå till att betala för aborter.

Fick förbön

Men under senare tid har han sagt att det kända fallet "Roe mot Wade" - där Högsta domstolen fastställde att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv - är "landets lag" och att alla försök att stjälpa den bör stoppas.

I stället för nattvard fick nu Joe Biden förbön vid mässan.

De katolska biskoparna i USA har inte enats om några riktlinjer om hur man ska förhålla sig när det gäller de politiker som för fram politiska ideer som står i strid med kyrkans lära. I stället är det upp till varje biskop lokalt att från fall till fall bedöma hur man ska agera, skriver The Dialog.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar