28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Förre påvens namn tas bort från ny bok

Förre påven Benedict XVI stod som medförfattare till en ny bok där katolskt celibat försvaras. Men efter en upphettad debatt om boken tas nu förre påvens namn bort.

Den kontroversiella boken utges i dagarna, och delar ur den har redan publicerats i bland annat franska tidningen Le Figaro. I boken försvaras katolska prästers celibat. Som författare stod förre påven Benedict XVI och kardinal Robert Sarah.

Offentlig dispyt

Publiceringen av boken fått stor medial uppmärksamhet, och efter några dagars upphettad debatt har nu expåvens namn som medförfattare tagits bort, skriver National Catholic Reporter.Tidningen beskriver att beslutet togs efter att kardinal Robert Sarah haft en "märklig och dramatisk" offentlig dispyt med den förre påvens privata sekreterare Georg Gänswein.

Enligt Robert Sarah hade Benedict XVI godkänt att vara medförfattare till boken. Men enligt Gänswein hade expåven bara godkänt att hans essä skulle finnas med i den, inget annat.

Rättesnören behövs

– Han har aldrig godkänt ett projekt där han skulle vara medförfattare, och han fick aldrig se eller godkänna omslaget, säger Gänswein till italienska nyhetsbyrån Ansa.

Efter kontroversen runt boken, som har titeln "Des profondeurs de nos coeurs" ("Från djupet av våra hjärtan") har flera debattörer framhållit att det är önskvärt att Vatikanen nu utarbetar rättesnören när det gäller hur en tidigare påve kan och bör kommunicera.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter