11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Franske presidenten röt till i kyrka i Jerusalem: "Gå ut!"

President Macron skapade rubriker på tisdagen när han i skarpa ordalag bad säkerhetspersonal att gå ut ur en kyrka i Jerusalem. Macron befinner sig i Israel för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

Det var när israelisk säkerhetspolis försökte ta sig in i kyrkan St. Anne i östra Jerusalem som president Macron röt ifrån.

– Alla känner till reglerna. Jag uppskattar inte vad ni just gjorde inför mig. Gå ut! sa presidenten.

Kyrkan St. Anne byggdes på 1100-talet och har setts som franskt territorium, eftersom den gavs till Napoleon på 1800-talet.

"Frankrikes ansvar"

Den var ett bevis på tacksamhet efter fransmännens insatser i Krimkriget. En talesperson för den franska regeringen säger till nyhetsbyrån CNN att säkerhetsarrangemang runt kyrkan ska skötas av Frankrike, inte av Israel.

– Det är Frankrikes ansvar att skydda dessa platser. Israeliska säkerhetsstyrkor ville gå in, trots att fransk säkerhetstjänst var närvarande. Presidenten reagerade mot en förändring i säkerhetsarrangemangen och påminde om de regler som gäller, säger talespersonen.

Från israelisk sida beskrivs incidenten som en "diskussion". President Macron bad om ursäkt för incidenten när besöket i kyrkan var över. Frankrikes president är en av 40-talet ledare som just nu besöker Jerusalem för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

Erkänner inte överhöghet

Frankrike erkänner inte israelisk överhöghet i östra Jerusalem, eftersom man menar att detta är ockuperat område. Men från israelisk sida menar man att hela Jerusalem står under Israels överhöghet.

Incidenten på tisdagen liknar, skriver flera tidningar, en händelse som inträffade just vid St. Anne när president Chirac besökte kyrkan år 1996. Han hamnade också i konflikt med israelisk säkerhetstjänst, vilket fångades på film.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter