Nyheter

Ebba Busch erkänner grovt förtal

Kristdemokraternas ledare Ebba Bush. Arkivbild.
KD-ledaren Ebba Busch erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären. “I Sverige kan även sanningen vara förtal”, skriver KD-ledaren på Facebook.

Sverige — “Jag har i dag har skrivit på ett strafföreläggande, angående den anmälan som gjorts mot mig om förtal”, skriver KD-ledaren på sociala medier-plattformen.

Erkännandet får till följd att åklagaren utfärdar ett strafföreläggande med dagsböter och Ebba Busch undviker därmed rättegång.

Åklagarmyndigheten meddelar att påföljden är villkorlig dom och 60 dagsböter à 1000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden.

Anser sig oskyldig

Ebba Busch anklagades för grovt förtal i den infekterade hustvisten som tog sin början förra året. I ett inlägg på sociala medier den 19 februari i år pekade hon ut den dåvarande hussäljarens ombud som brottslig.

Några dagar senare anmäldes partiledaren för grovt förtal och åklagare valde att inleda en förundersökning.

Av Facebook-inlägget framgår att Ebba Busch i “själ och hjärta” anser sig vara oskyldig.

“Jag ansåg att hur jag handlade var inom det tillåtnas gräns, då uppgifterna finns tillgängliga på internet för var och en som vill läsa. Jag ansåg att detta innebar att uppgifterna var allmänt kända och att det därför var försvarligt att lämna dem i den aktuella situationen”, skriver hon.

Rättegång dröjer

Ebba Busch konstaterar vidare att en rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden.

“Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så”, skriver hon

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig