Nyheter

Boris Johnson: Jag är en mycket dålig kristen

Premiärministern beskriver kristendomen som ett “utmärkt etiskt system”

[object Object]
Den brittiske premiärministern Boris Johnson beskriver sig själv som en “mycket, mycket dålig kristen”, samtidigt som han anser att kristendomen är ett “utmärkt etiskt system”.
– Kristendomen är mest tilltalande för mig, säger han i ett personporträtt som publicerats i tidskriften The Atlantic.

Reportern Tom McTague, som skrivit porträttet av Boris Johnson, hade hört av en vän till premiärministern att denne tror på ett förkristet moraliskt system, med många gudar och utan tydliga moraliska regler. I intervjun avvisar Johnson påståendet, och förklarar att han håller kristendomen högt.

– Kristendomen är ett utmärkt etiskt system, och jag skulle betrakta mig själv som en mycket, mycket dålig kristen. Jag menar inte att vara respektlös mot andra religioner, men kristendomen är mest tilltalande för mig, säger Boris Johnson.

Döpt katolik

Som barn döptes Boris Johnson i Katolska kyrkan, eftersom hans mor är katolik. Under ungdomsåren fjärmade han sig dock från Katolska kyrkan och konfirmerades i stället i den anglikanska kyrkan.

I en intervju 2015 sa Johnson att det vore “pretentiöst” av honom att kalla sig “en seriös, praktiserande kristen”.

I en biografi över Boris Johnson från 2012 beskrev den brittiske journalisten Andrew Gimson den dåvarande borgmästaren i London som fascinerad av antikens romare och greker, snarare än av antikens första kristna. Enligt Gimson betraktade Boris Johnson kristendomens betoning på bland annat självförnekelse som ett av skälen till Romarrikets fall.

Citerade Psaltaren

När den brittiske premiärministern tidigare i somras gifte sig för tredje gången ägde vigseln rum i en katolsk kyrka, trots att kyrkan ser på äktenskapet som oupplösligt och inte accepterar skilsmässor. Boris Johnsons två tidigare vigslar hade dock ägt rum i den anglikanska kyrkan, vilket innebär att han enligt katolsk kyrkorätt sågs som tidigare ogift och därmed kunde gifta sig i Katolska kyrkan.

Strax efter bröllopet frågade en reporter om Johnson numera var praktiserande katolik. Premiärministern svarade reportern att han inte diskuterade “dessa djupa frågor, i synnerhet inte med dig”.

I en förhoppning om att ändå få ett svar påminde reportern om att den brittiske oppositionsledaren Keir Starmer sagt att han inte tror på Gud.

Boris Johnson svarade med ett citat från psalm 14:

– Dårarna tänker: “Det finns ingen Gud.”

---

Fakta: Boris Johnson

  • Född 1964 i New York i USA, men uppvuxen i London och Somerset i England.
  • Var Londons borgmästare 2008–2016 och Storbritannien utrikesminister 2016–2018.
  • Blev 2019 landets premiärminister efter Theresa May, som avgick under Brexitprocessen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig