Utrikes

Påve Benedikt ber om ursäkt - men menar sig inte känna till övergrepp

Påve Benedictus XVI under en ceremoni 2020.
Förre påven Benedictus XVI ber om ursäkt för de skador hans hanterande av övergrepp inom katolska kyrkan i hans tyska stift kan ha inneburit. Men han anser inte att han gjort något fel.

Det är kontentan av de brev han och hans advokater skrivit till utredarna av övergreppen, som pågick under hans tid som ärkebiskop i München och Freising mellan 1977 och 1982.

Påve Benedikt, född Joseph Ratzinger, anklagas i en oberoende utredning för att ha känt till att katolska präster förgrep sig på pojkar, utan att agera.

Har haft stort ansvar

"Jag har haft stort ansvar inom den katolska kyrkan. Ännu större är min smärta över övergreppen och felen som begicks under min tid där", skriver påven, medan hans advokater i ett separat brev skriver att han inte var inblandad i någon mörkläggning, eftersom han inte kände till övergreppen.

Anklagelserna om att påven kände till övergreppen blev kända i januari i år och hans agerande har mötts av hård kritik. Även hans ursäkt får underkänt av grupper som arbetar för offren. "Ingen ansvarig tar konkret ansvar", säger gruppen Eckiger Tisch i ett uttalande.

Benedikt, i dag 94 år, avgick 2013.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig