Nyheter

12-årige Archies behandling avbröts – mot familjens vilja

“Han kämpade intill slutet”, säger Archie Battersbees mamma

Den tolvårige pojken Archie Battersbee har avlidit. Mot familjens vilja avbröts på lördagen hans livsuppehållande behandling på sjukhuset i London.

Pojkens familj förde en intensiv kamp genom hela det brittiska rättsväsendet för att hans livsuppehållande behandling inte skulle avbrytas. Läkarna menade att Archie Battersbee var hjärndöd och aldrig skulle vakna, medan familjen pekade på att hans hjärta slog och hoppades att han någon gång skulle vakna.

– Från början har jag hela tiden tänkt: Varför denna brådska? Hans hjärta slår fortfarande, han har gripit tag i min hand, och som hans mor vet jag att han ännu är där, sa hans mamma Hollie Dance i juni.

Hon hittade tolvåringen livlös i hemmet den 7 april, och misstänker att han hade hörsammat en “utmaning” i sociala medier om att utföra en livsfarlig handling som slutade med att han tappade medvetandet. Sedan dess har han legat i koma och fått livsuppehållande behandling på sjukhuset Royal London Hospital.

Fick inte flytta till hospice

Högsta domstolen i Storbritannien meddelade på tisdagen att det bästa för pojken vore att behandlingen avbröts så att döden kunde inträffa. I ett sista försök att hindra den utgången vände sig familjen till Europadomstolen, som meddelade att ärendet inte skulle tas upp.

– Vi kommer att kämpa till slutet för Archies rätt att leva, sa Hollie Dance i ett uttalande.

När det stod klart att den livsuppehållande behandlingen ofrånkomligen skulle avbrytas försökte familjen få rätt att flytta Archie Battersbee till ett hospice. Läkarna bedömde emellertid att hans tillstånd var så instabilt att han riskerade att inte klara av transporten. Inte heller i den frågan fick familjen gehör i domstol.

Archie Battersbee med familjen.

“Det är barbariskt”

På lördagsförmiddagen upphörde tolvåringens livsuppehållande behandling. Ella Rose Carter, fästmö till Archie Battersbees äldste bror Tom, uppgav i ett tårfyllt uttalande utanför sjukhuset att läkarna slutat medicinera pojken vid tiotiden, och ytterligare två timmar senare kopplat bort ventilatorn. En kvart därefter avled han.

– Det finns absolut inget värdigt i att se en familjemedlem dö av kvävning. Ingen familj ska behöva gå igenom det vi har gått igenom. Det är barbariskt, sa Ella Rose Carter.

Mamman Hollie Dance berättade att hennes son “kämpat intill slutet”.

– Jag är världens stoltaste mamma.

Andrea Williams vid den kristna organisationen Christian Legal Centre, som företrätt familjen juridiskt, sa i ett uttalande tidigare under veckan att Hollie Dance kämpat för sin son trots att “hela systemet har gått emot henne”.

– Hon kastades in i en virvelvind av rättsliga strider och medieuppmärksamhet, bara för att hon trodde på att ge sin älskade son mer tid.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig