Nyheter

Ukrainska präster utbildas utomlands - Liknar militär utbildning

Ska bli bättre förberedda på att vara ett stöd för ukrainska soldater som försvarar sig mot Ryssland

Präster från Ukraina ska få utbildning i bland annat USA och Storbritannien för att kunna utföra sitt uppdrag bättre.

Att ukrainska soldater tränas i flera länder inom EU har det tidigare rapporterats om. Men att även präster från det krigshärjade landet får utbildning utanför Ukrainas gränser är inte lika känt.

Det är USA, Storbritannien och Sydkorea som samarbetar med myndigheterna i Ukraina. Syftet är att ge präster en bättre grund att stå på för att kunna vara till hjälp för landets soldater som försvarar sitt land mot det ryska militära angreppet.

Överste Oleksiy Tereschuk, som basar för de ukrainska fältprästerna, berättar i en intervju i Army Inform som citeras av CNE News att man planerar att träna 25 präster i ett nära samarbete med USA.

USA har en speciellt träningsprogram för att utbilda präster som ska arbeta i krigsområden. Programmet har använts i utbildningar under 200 år och har ett gott rykte, och detta gör att Ukraina vänt sig dit för att få hjälp, berättar Tereschuk.

Liknar militär utbildning

Dessutom kommer präster från Ukraina regelbundet att utbildas i Storbritannien och utbildningen på de brittiska öarna kommer enligt översten att “ha likheter med den utbildning som vanlig militär personal får”.

Tereschuk säger att det med tiden kommer att visa sig hur utbildningen ska gå till för att passa just de ukrainska prästerna bäst.

Samarbetet med Sydkorea handlar om att präster från Ukraina eventuellt kan komma att utbildas “inom en väl fungerande fältpräst-utbildning som är rotad i en liknande kyrkostruktur som den i Ukraina”.

Förhoppningen är att präster från Ukraina ska åka till Sydkorea i juni, skriver InVictory.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig