Dagen i Israel

Dagen lanserar tv-serie på plats i Israel

Israel med nya ögon är temat för Dagens tv-serie, släppt i samband med att staten Israel fyller 75 år

Israel med nya ögon. Det är temat för Dagens nya tv-serie i anslutning till Israels 75-årsdag. Med tidningen Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson som reseledare får tittarna en inblick i människors vardagsliv, techindustrin – och de heliga platserna.

JERUSALEM. Plötsligt drattar en person i Dagens tv-team omkull och slår sig rejält – och har ordentligt ont resten av inspelningsdagen. Det är lätt att halka eftersom de 2 000 år gamla gatstenarna på pilgrimsvägen i Jerusalem är nötta, ojämna och mycket hala på grund av fukten.

Ett minidrama på den plats där stora dramatiska händelser utspelat sig genom årtusendena. Krossade stenar ligger kvar som minnen från år 70 när romerska soldater stormade platsen under det judiska upprorets tid.

– Tänk er en pesach (påsken) för 2 000 år sedan. Vimlet, alla ljud och dofter. Då var det folkfest här med hundratusentals pilgrimer på väg till Templet, säger Eli Clevs, biträdande chef för utveckling i den israeliska arkeologiska nationalparken Davids stad i den palestinska stadsdelen Silwan i Jerusalem, som guidar inspelningsteamet på platsen.

Vi vandrar längs det urgamla pilgrimsstråket som leder från den bibliska Siloadammen utanför stadsmuren till foten av Tempelberget.

Omfattande arkeologiska utgrävningar pågår, så just den här sträckan är inte öppen för allmänheten än. Men när den öppnas i sin helhet väntas den bli en av Jerusalems stora turistattraktioner.

---

Se avsnitten här:

---

Inslag i ny tv-serie

Besöket vid utgrävningen är ett av sex inslag i den nya tv-serien ”Dagen i Israel” som görs för att uppmärksamma att Israel fyller 75 år.

– Vi gör nedslag, träffar människor. Belyser den unika mixen med arkeologiska utgrävningar som berättar om Bibelns tid, samtidigt som Israel är en nation i framkant när det gäller innovationer och teknik, säger Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

– Syftet är inte att granska politiken och konflikten, det gör vi ofta på annan plats i Dagen. Men vi finner en framtidstro trots svårigheter. Både när vi träffar palestinier i Betlehem och israeler nära gränsen till Gaza, säger hon.

Hon är programledare tillsammans med gode vännen Rasmus Troedsson, skådespelare och journalist. De tar med tittarna runt om i Israel, de intervjuar människor och de diskuterar sina intryck. Båda förklarar att ett syfte med tv-serien är att stärka unga kristnas koppling till Israel, en koppling de säger tidigare var självklar men i dag inte är lika naturlig.

– Politiken har präglat bilden av Israel de senaste decennierna. De yngre vill kunna kombinera stöd till Israel med stöd till palestinierna. Går det ihop? Jag liksom många i Israel anser att det gör det, säger Felicia Ferreira.

Viktigt med relation

Rasmus Troedsson säger att det är viktigt för kristna att ha en relation till Israel eftersom judendomen är rötterna till den kristna tron.

– Vi vill hjälpa tittarna att relatera till annat i Israel än konflikten. Det finns så många andra aspekter. Om man vill bygga relationer måste man se till kvaliteter, det betyder inte att man inte ser det som är dåligt, säger han.

I inspelningsteamet ingår också filmarna Anders Wisth och David Thåst samt Dagens vice vd Ann Jonsson, som är producent.

Israel bortom Bibeln och politiken. Det är temat för Dagens nya webb-tv-serie i anslutning till Israels 75-årsdag. Med chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson som reseledare får tittarna en inblick i människors vardagsliv, techindustrin - och de heliga platserna.

Serien tar med tittarna till Israels techindustri, till innovationscenter, vandringar i naturen och en av Israels mera kända influencer. Dessutom besöker man kristna palestinier i Betlehem och israeler i den utsatta gränsstaden Sderot nära Gaza. Samt arkeologiska utgrävningar och de klassiska bibliska platserna i Jerusalem med omnejd.

– Vi hoppas att programmen ska ge en bredare bild av Israel i dag. De bibliska platserna är centrala men vi vill också visa på den enorma innovationskraften i landet, att man faktiskt är världsbäst på att uppfinna. Ett besök i Israel kan betyda att man hittar djupet i sin tro samtidigt som man utforskar den rika matkulturen med sol och bad, säger Ann Jonsson.

Israel bortom Bibeln och politiken. Det är temat för Dagens nya webb-tv-serie i anslutning till Israels 75-årsdag. Med chefredaktör Felicia Ferreira och skådespelaren Rasmus Troedsson som reseledare får tittarna en inblick i människors vardagsliv, techindustrin - och de heliga platserna.

---

Fakta: Israel, 75 år

  • Den judiska staten Israel utropades den 14 maj 1948.
  • Israel firar sin självständighetsdag enligt den judiska/hebreiska kalendern, vilket innebär att den är en rörlig helg enligt den gregorianska kalendern. I år inföll nationaldagen den 26 april.
  • Palestinierna högtidlighåller den 15 maj som sin sorgedag och kallar den al-nakba (katastrofen).

---

Fler artiklar för dig