Israeliska arkeologer har grävt ut ett 1 800 år mosaikgolv med en inskrift där Jesus nämns som Gud. Experter ser det som ett av de viktigaste kyrkohistoriska fynden – och det visas nu på en utställning i USA.
JERUSALEM. Fyndet i Megiddo, platsen är också känd som Armageddon, i norra Israel slog arkeologerna med häpnad. De grävde fram en välbevarad mosaik från 200-talet – som var en del av ett kristet bönehus, en av de tidigast kända kyrkorna.
Den cirka 50 kvadratmeter stora mosaiken innehåller geometriska dekorationer, en bild på fiskar som var en kristen symbol samt tre inskrifter på grekiska.
En av dessa innehåller orden “till minne av Gud Jesus Kristus”, vilket är ett av de allra första arkeologiska fynden där Jesus kallas Gud. En annan inskrift nämner namn på fem kvinnor. Enligt experter är det mycket ovanligt att så många nämns samtidigt.
– Det är en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna för att förstå den tidiga kristna kyrkan. Mosaiken understryker till exempel den avgörande roll kvinnor spelade i den tidiga kyrkan genom att nämna fem kvinnor vid namn, säger Bobby Duke, chefsintendent på bibelmuseet Museum of the Bible i Washington, i ett pressmeddelande.
Visas nu för första gången
– Mosaiken visar verkligen en rikedom av ny information för kyrkohistoriker precis som Dödahavsrullarna gjorde för bibelhistoriker, säger han.
Megiddo-mosaiken visas nu för första gången för allmänheten på bibelmuseet i Washington. Den hittades under utgrävningar i Israel 2004–2008, men den israeliska fornminnesmyndigheten IAA har inte visat den offentligt förrän nu.
Efter utställningen i USA ska den tillbaka till Israel nästa sommar för att ställas ut permanent i en planerad arkeologisk park i Megiddo. Fyndet gjordes när ett fängelse på platsen skulle byggas ut. Enligt israelisk lag måste arkeologer först granska platsen innan tillstånd för nybygge eller tillbygge ges.
Bönehuset dateras av forskarna till ungefär 230 e Kr. Inskriptionerna nämner den romerske officer som donerade pengar mosaiken, konstnären som skapade den samt de fem kvinnorna vars roll är oklar. Kvinnorna kan ha varit martyrer och därmed ett slags skyddshelgon för kyrkan.
– Mosaiken är ett banbrytande påtagligt vittnesmål om de tidiga kristnas vanor och tro. Bland annat det första arkeologiska exemplet på frasen “Gud Jesus Kristus”. Liksom ett av de tidigaste exemplen på hur fiskar används som kristen symbol, säger Alegre Savariego, utställningskurator på IAA som var med och sammanställde utställningen, i ett pressmeddelande.
Kristendomen före kejsar Konstantin
Enligt IAA ger fynden en inblick i hur människor i en tidig kristen församling levde. Bland medlemmarna fanns romerska officerare och soldater långt innan kristendomen 380 blev statsreligion i romarriket.
“Det ger oss möjlighet att undersöka frågor kring utvecklingen av kristendomen före kejsar Konstantin liksom frågor kring den romerska armén i den östra delen av imperiet i allmänhet och i Israels land i synnerhet”, skriver arkeologen Yotam Tepper, som ledde utgrävningen, på IAA:s hemsida.
Förutom mosaiken hittades också lämningar av hus, pelare, en oljepress, ett stall, vattencisterner, förrådslokaler och kök samt rituella bad och mängder av skärvor av urnor och annat.
Fynden gjordes i det som en gång var den judiska byn Kfar Othnai. Intill byn hittades lämningar efter ett romerskt härläger och staden Maximianopolis.
---
Fakta: Strategi och arkeologi
- Megiddo i norra Israel är platsen för bibliska Armageddon (Harmageddon) där enligt Uppenbarelseboken den apokalyptiska slutstriden ska äga rum.
- Namnet Armageddon härrör från hebreiska Har Megiddo (berget Megiddo).
- Det har genom historien varit en strategiskt viktig plats på huvudvägen mellan Mesopotamien och Egypten där många stora fältslag utkämpats. Såväl under antiken som första världskriget.
- Viktiga arkeologiska utgrävningar har gjorts i Megiddo där man hittat lämningar efter befästningar och slott från många epoker. Utgrävningarna finns i dag i en nationalpark och är av Unesco klassade som världsarv.
---