Relationer

”Gud har kallat mig att vara singel för alltid”

40–åriga Kate Wharton har aldrig haft en pojkvän. Aldrig varit på en dejt. Hon älskar barn, men kommer aldrig att få egna. Den 18 november 2017 lovade hon inför familj, vänner och Gud att vara singel resten av livet.

Att katolska präster lever i celibat är vi vana vid. Likaså att nunnor och munkar avger kyskhetslöften. Men att en brittisk anglikansk präst aktivt väljer singelskap och manifesterar det i en ceremoni i kyrkan är något nytt.

Kate Wharton, präst i anglikanska kyrkan berättar om processen som ledde fram till det som hon beskriver som den bästa dagen i hennes liv.

– Jag kände att Gud kallade mig till att leva som singel och då kändes det viktigt för mig att avge något slags löfte. Jag hade inte tänkt att göra det till en ceremoni, men mina vänner uppmuntrade mig till det. De tyckte att det var viktigt att visa både för kyrkan och för samhället att det finns alternativa sätt att leva.

Först var Kate Wharton tveksam. Var det inte konstigt att anordna en singelceremoni? Vad skulle folk tycka? Dessutom var hon orolig för att andra singlar skulle känna sig tvingade att göra något liknande.

Men hon lät sig övertygas och i november förra året stod hon, iklädd marinblå klänning, längst fram i Lady Chapel i katedralen i Liverpool. På plats fanns ett hundratal vänner, familj och församlingsmedlemmar. Kate Wharton hade skapat ceremonin från grunden och valt ut de delar hon tyckte var viktiga: lovsång, predikan, nattvard, bön, löften. Hon ville inte att det skulle kännas som ett bröllop, men att hennes löfte till Gud skulle vara centralt.

”Jag lovar att leva i kyskhet och celibat, att vara singel, utan barn och dedikera hela mig till det livet, att omfamna dess sorger och glädjeämnen, och att alltid leva ett generöst, öppet, kärleksfullt, vänligt och nådefullt liv.”

När Kate Wharton avgett löftet fick vännerna på plats ge sitt löfte: att stötta Kate i beslutet. De svarade enhälligt ”We will.”

– Det var en väldigt speciell dag. Många av mina vänner var berörda och grät. Jag grät inte, utan kände ett lugn. Jag hade väntat på den här dagen och allt kändes så rätt, så perfekt.

– Extra starkt blev det när biskopen välsignade och smorde ringen, som nu sitter på mitt högra ringfinger, med olja. Det var ett heligt ögonblick.

Att stå inför familj och vänner och avge löften om att aldrig gifta sig, aldrig få barn var inget Kate Wharton föreställde sig som liten. Länge var hon helt inställd på att hon skulle leva ett traditionellt familjeliv.

– I övre delen av tonåren började jag fundera mer seriöst på killar. Innan hade jag gått i flickskola och väldigt få av mina vänner hade pojkvänner. Men sedan antog jag att jag också skulle hitta någon att gifta mig med.

– Det fanns flera som jag var intresserad av, men det var aldrig någon som bjöd ut mig på dejt. Jag tänkte ofta: Vad är det för fel på mig?

Kate Wharton var för blyg för att själv bjuda ut killar. Stundtals gick det bra att vara singel, stundtals längtade hon efter närhet och romantik.

När hon för tio år sedan blev inbjuden att tala om singelskap vid en New Wine-konferens tänkte hon för första gången igenom ämnet ordentligt. Titeln för hennes föredrag blev ”Living a God-obsessed life in a sex-obsessed world”, and ”Living a God-obsessed life in a marriage-obsessed Church”. Responsen var överväldigande. Många kände igen sig.

Något år senare skrev Kate Wharton boken "Single-minded" och fick inbjudningar att tala runt om i världen. Ändå tänkte hon fortfarande att hon en dag skulle gifta sig.

– Det här var en resa där det mer och mer blev tydligt att jag inte skulle gifta mig ändå. Jag hade en stark förnimmelse av att Gud sa till mig ”Jag vill det bästa för dig. Du kan välja att vara singel”. Det kändes instinktivt rätt.

Kate Wharton har inte fått en enda negativ kommentar kring ceremonin eller valet att leva som singel, men många har frågor. ”Tänk om du träffar en man och blir störtförälskad, vad gör du då?” är en av de vanligaste. Kate Wharton svarar att ingen skulle säga så till en gift person. Precis som någon som gift sig vill stå fast vid sitt löfte, vill Kate göra det.

– Världen tror inte att det är möjligt att leva i celibat och samtidigt vara lycklig, att man kan vara nöjd utan att ha sex.

Kan man det?

– Absolut! Det är inte enkelt, men vad är enkelt? Att vara gift är inte enkelt, att ha barn är inte enkelt. Många människor letar efter den lätta vägen, men jag tror inte att den lätta vägen behöver vara den rätta vägen.

Är det svår att vara singel i kyrkan?

– Vi pratar ofta om kyrkan som en familj, men vilken typ av familj är vi? Många singlar känner sig utanför och blir behandlade som om de inte vore vuxna. Ett 25-årigt par blir ofta tillfrågade att leda en hemgrupp medan en 40-årig singel inte blir det lika ofta.

– I kyrkan har vi varit duktiga på att visa ett alternativ till samhällets besatthet vid sex, i äktenskapet. Men hur kan ett alternativ se ut som singel?

Som präst, väl medveten om hur familjeorienterad och äktenskapsfokuserade församlingar kan bli, är Kate Wharton noga med att skapa en inkluderande gemenskap.

– Ofta handlar det om hur vi använder språket. Jag väljer att inte benämna vissa aktiviteter som ”familjeaktiviteter” utan säger ”aktiviteter för alla åldrar”.

– Under dagar som mors- eller fars dag är jag också noga med att lyfta fram att alla inte tycker att det är en underbar dag. En del längtar efter barn, andra sörjer barn som har dött eller barnen de aldrig fick. Det är viktigt att vi lyfter det, både i böner och i samtal.

Det har gått ett halvår sedan Kate Wharton gav sitt kyskhetslöfte. Hon känner sig trygg i sitt beslut och delvis lättad. Nu behöver hon inte oroa sig för huruvida hon ska hitta någon att gifta sig eller om hon ska få barn. Hon har aktivt valt bort det till förmån för något annat. Pressen har släppt. Men ibland är det ändå kämpigt.

– Ibland känner jag mig ensam. Och ibland leker jag med mina vänners barn och önskar att jag hade egna.

– Samtidigt vet jag att beslutet jag tagit är rätt. Det känns i hela kroppen.

Fler artiklar för dig