Relationer

Blir du en bläckfisk eller sköldpadda när ni bråkar?

I dag inleder Fixa kärleken en miniserie för att hjälpa dig och din partner att lösa era konflikter på ett bättre sätt. Steg ett är att ta reda på vilka ni blir när ni bråkar. Är du en sköldpadda eller en bläckfisk?

Semestern är över och landets parterapeuter jobbar nu för högtryck för att hjälpa par att reda ut konflikter och problem som blivit uppenbara under den långa ledigheten tillsammans. Att söka hjälp kan vara bra, och många par väntar för länge med det, menar Laila Dahl. Men det finns också sådant som du och din partner kan arbeta med i förebyggande syfte, innan era konflikter gått så långt att det låst sig mellan er. Små knep kan hjälpa er att förstå varandra bättre och då behöver ett litet gräl inte innebära katastrof.

– Ett par som lär sig hantera sina konflikter på ett konstruktivt sätt bygger en mer hållbar relation. Bråk och tjafs som reds ut på ett bra sätt kan faktiskt leda till att ni kommer varandra ännu närmre, menar Laila Dahl.

Hennes första råd till par som vill lära sig förstå varandra och bli bättre på att reda ut saker är att ta reda på hur och varför man reagerar som man gör när man hamnar i konflikt. En vanlig reaktion är att genast gå i försvar, och enligt Laila Dahl är detta något som är inbyggd i människan från start. Försvaret utlöses i en liten del av vår hjärna som kallas amygdala. Amygdala skickar larm när vi känner oss hotade och larmet säger åt oss att försvara oss.

– Amgydalas funktion är egentligen att varna människan för vilda djur, men den kan alltså lika gärna slå till när vi känner oss hotade av vår partner.

Det inbyggda försvaret leder lätt till att vi överreagerar i konflikter och därför är det bra att vara medveten om vad det är som händer med oss, menar Laila Dahl. Det är också bra att förstå att människor reagerar olika när försvaret slår till.

– Jag brukar säga att det finns två sorters försvar. Antingen blir du en sköldpadda när du känner dit hotad, eller så blir du en bläckfisk.

Bläckfisken är den som i en konfliktsituation använder många ord och gärna går upp i tonläge. Bläckfisken visar sina känslor och försöker gärna dra ut information ur sin partner.

– Om du har det här beteendet i konfliktsituationer har du ofta svårt att vänta in den andre i samtalet och bläckfisken vill helst lösa konflikten på en gång.

Sköldpaddan å andra sidan är den som helst vill dra sig undan när det blir konflikt. En sköldpadda som hamnar i gräl blir ofta tyst och kan ta till ursäkter som "jag vill inte bråka" för att slippa ta itu med konflikten. Personer med den här karaktären tittar ofta bort när den upprörda partnern talar och ibland lämnar sköldpaddan rummet om det uppstår konflikt.

Att ta reda på hur man reagerar och varför, samt vem man själv respektive ens partner blir när ni hamnar i en konflikt är det första steget för att ni ska förstå varandra bättre, menar Laila Dahl.

I nästa del i vår serie om att gräla bättre och mer konstruktivt, ska vi ta reda på hur olika konfliktpersonligheter kan lära sig att mötas.

Fler artiklar för dig