Relationer

Är det okej att titta i min partners mobil?

Vad skulle man göra om man misstänker att ens partner är otrogen? Relationsexperten Laila Dahl: Mobiltelefonen är kanske det vanligaste sättet att upptäcka otrohet numera.

Är det okej att titta i hans eller hennes telefon? Vad skulle du göra om du misstänkte att din partner var otrogen? Att kunna lita på den man älskar är viktigt – men vad vad ska vi göra när tilliten brister? Dagens relationsexpert Laila Dahl svarar.

Allt fler skickar in sina relationsfrågor till Fixa kärlekens experter, och nästan varje vecka kommer mejl som handlar om otrohet. Därför väljer vi att än en gång ta upp frågan om tillit och om vad man ska göra när den går sönder. En sak som återkommer i kontakten med våra läsare är hur partnerns mobiltelefon ofta varit det som utlöst krisen. Våra sms, appar och sökningar på nätet säger mycket om vilka vi är och vad vi håller på med. Även när vi ägnar oss åt sådant vi inte borde.

Ibland kommer mejlet från någon som upptäckt att ens man eller fru skickar kärleksfulla meddelanden till någon annan, ibland har man råkat titta i mobilen och insett att den andre tittar på porr. Parterapeut Laila Dahl bekräftar bilden:

– Mobiltelefonen är kanske det vanligaste sättet att upptäcka otrohet numera. Det märks även på min samtalsmottagning.

Men är det då rätt att titta i sin partners mobil. Är det inte ett integritetsbrott?

Parterapeut Laila Dahl värjer sig lite för att ge några enkla svar på frågan.

– Det handlar ju om vad man har för relation. För vissa par är det självklart att man berättar allt för varandra, talar sanning och inte har några hemligheter. Men i dessa relationer känner man ofta stor tillit till varandra och då finns det ju ingen anledning att kolla.

När någon börjar misstänka att den andre är otrogen brukar det börja med en känsla av att något inte är som det brukar. Kanske upplever man att partnern drar på information och undviker vissa frågor. Ibland märker man att han eller hon kommer med konstiga omskrivningar. Laila Dahls råd till den som fått en första liten misstanke är att fråga sin partner rakt ut.

– Fråga inte bara en gång, utan fråga igen. Visst riskerar du att din partner tar illa upp, men i en relation har man också en slags skyldighet att ge varandra svar så att den andre är trygg.

Om du efter att ha frågat ändå inte upplever att du får ett svar som stillar din oro, måste du också rannsaka dig själv.

– Fråga dig om det kan vara du som förstorar upp saken. Fundera över om du har ett mönster av att vilja kontrollera din partner eller att känna svartsjuka. I så fall behöver du ta med det beteendet i beräkningen.

Om du efter att ha frågat din partner för att få svar, och rannsakat dig själv ändå anar att något inte står rätt till, bör du lyssna till din intuition.

Kanske, menar Laila Dahl, kan du då behöva ta saken i egna händer, på vinst och förlust.

– Det är inte ovanligt att mina klienter beskriver hur partnerns mobil plötsligt låg där olåst. De tittade och fick bekräftat vad de befarat. Hade de inte kollat hade de kanske fortfarande levt i en lögn.

– Jag vill absolut inte uppmana folk att börja kolla sin partners mobil stup i kvarten. Men om du levt en längre tid med en oro du inte fått några trovärdiga svar på, då kan det vara ett sätt att göra det du kan av ren självbevarelsedrift.

Den som har en partner som man anser är misstänksam helt i onödan bör rannsaka sig själv.

– Fundera över varför din partner inte känner någon tillit. Även om du inte svikit, kan det vara så att du har ett överdrivet flirtigt sätt? Känner din partner sig bortprioriterad eller är du frånvarande när ni är tillsammans?

Att enbart bli arg när den andre är misstänksam leder er inte vidare, menar Laila Dahl.

– Ställ frågor och försök förstå varför din partner känner som hon eller han känner. Visa att du är intresserad i stället för att genast gå i försvar.

Ibland beror en överdriven misstänksamhet på att man blivit sviken i ett tidigare förhållande eller under uppväxten.

– Då gäller det att vara så förstående man kan. Att lägga sten på börda gynnar inte tilliten. Visa att du är tillgänglig och trovärdig och att din partner är den, och bara den, du vill vara med.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig