Relationer

Tänker du skiljas – läs det här först

Alf B Svensson: Det är inte kört, även om det känns så

[object Object]

Att skiljas eller inte är kanske livets svåraste beslut, i synnerhet om vi har barn ihop. Ett beslut som påverkar oss och våra barn under resten av livet. Varje år skiljer sig 25 000 gifta par och ännu fler som är sambo. De flesta gör det nu när julen är över eller efter semestern.

Många skilsmässor är nödvändiga. När det förekommer sexuella övergrepp, fysisk och psykisk misshandel, missbruk och ständiga bråk är det bäst för både oss och barnen att vi flyttar ifrån varandra. Men när känslorna svalnat eller vi vuxit ifrån varandra – vad är bäst då?

När vi ska fatta ett så livsavgörande beslut bör vi ha ett bra underlag. Enligt FN:s barnkonvention, som nu är svensk lag, ska alla myndigheter vid beslut som berör barn utgå från vad som är bäst för barnen. Det bör vi också väga in. Ibland är det bästa för barnen att vi separerar. Men ibland är det bäst att vi håller ihop. Bara för att vi tror att vi själva får det bättre är det inte säkert att barnen får det. De bryr sig inte så ofta om hur kära vi är. Det viktigaste är vi inte bråkar.

Skilj dig inte när du blivit förälskad en annan. Då är du drogad av dopamin och serotonin och kan inte tänka klart. Du har också ett selektivt minne och minns bara det negativa – inte allt positivt. Försök nyktra till och inse att ingen förälskelse varar längre en ett år. Sedan blir det vardag där också.

Verkar gräset grönare kanske det beror på att ni inte vattnat er egen gräsmatta.

Släng inte heller ut din partner om han eller hon varit otrogen. Det är inte kört, även om det känns så just då. Många hittar tillbaka till varandra. Men det är ett tufft jobb. En del får det till och med bättre.

Många får det också bättre när de gifter om sig. Men mer än hälften skiljer sig igen och barnen får vara med om en separation till. Många får samma problem som innan men nu med en ny man eller kvinna. Singellivet är inte heller så fantastiskt som en del kända feminister med villiga älskare påstår.

När vi funderar på att skiljas har vi ofta ett tunnelseende och ser bara två alternativ. Skiljas och få det bättre eller stanna kvar och få det sämre. Men det finns två alternativ till. Skiljas och få det ännu sämre eller söka hjälp och kanske få det bättre.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig