09 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Jag upplever en stor gudsnärvaro när jag ser Hinns tv-möten

Jag blev beklämd och kände mig kränkt när TV4 i torsdagskväll visade en dokumentär om Benny Hinn och Reinhard Bonnke där man bland annat förnekar alla mirakler och anklagar dem för att ta ifrån de fattiga för sina egna syften. Hur långt ifrån sanningen är man inte? Man gör dessutom Bonnke ansvarig för att människor har dött i samband med hans massmöten i Nigeria där cirka en miljon människor samlas. Anklagar man fotbollsspelarna om det förekommer bråk och människor skadas eller omkommer på läktarna under en fotbollsmatch?Jag kan förstå att för den oinvigde kan vissa företeelser tyckas främmande och annorlunda. Med snabba klipp, lösryckta citat och en stor portion av förutfattande meningar kan man få fram och säga nästan vad som helst. Det kan man göra med Bibeln också om man tar verser här och där ur sitt sammanhang. Det verkade som om att man hade dragit sina slutsatser innan dokumentären var gjord. Men låt mig ta upp två anklagelser:Den största anklagelsen var att evangelisterna skulle lura stackars människors pengar till sig för egen vinning. Så är det naturligtvis inte. Det kostar mycket pengar att hyra de största sportarenorna i USA och att sända dagligen i TV över hela världen på många kanaler. Det kostar att ha stora kampanjer. Är det avundsjukan som gör att predikanter inte får ha ett eget flygplan, något som inte är ovanligt bland amerikanska predikanter? Att kändisar har det i USA är det tydligen inga problem med. Vi ska komma ihåg att det är kärleken till pengar som är roten till allt ont och inte pengar själva. Men visst är det viktigt att bevara sitt hjärta rent på detta område.Visst kan det ske överdrifter när man samlar in gåvor, predikanter är inte felfria, men det är ändå så att allt givande sker helt frivilligt. Och det är naturligtvis så att man inte kan ”betala” Gud för ett ingripande. Det är inte bibliskt. Vi ska också ha i baktanke att det är en kulturell skillnad mellan Sverige och USA. I USA får man dra av på skatten för sitt givande. Därför skriver man på ett papper vad man ger, så att kyrkan kan skicka ett kvitto på detta.När det sen gäller mirakler och gudsingripanden stämmer det inte alls att det inte finns människor som upplever detta i dessa möten. Personligen upplever jag en våldsam gudsnärvaro när jag tittar på Hinns möten på God Channel. Vilken lovsång! Vilka vittnesbörd om gudsingripanden! Man blir rörd varje gång! Benny Hinn ger också Gud äran hela tiden för vad som händer. Visst är det så att det finns människor i dessa möten som inte blir friska eller till och med tappar sitt tillfrisknande efter en tid. Och detta kan vara svårt att förklara. Men, och det är viktigt att poängtera, många upplever ett verkligt gudsingripande! En del på en gång, andra så småningom.Dokumentären slutade med frågan: ”Vad är det för krafter som dessa helbrägdagörare släpper loss?” Det var intressant att man hade hittat något som man inte hade ett svar på. Naturligtvis är det Guds kraft det är frågan om och ingen mänsklig psykologi. Det finns flera exempel på detta i Bibeln hur människor inte kunde stå upprätt i Guds närvaro. Visst finns det predikanter som fejkar och knuffar människor omkull, men det finns också något äkta.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar