Debatt

Visst får du plats, Maria

I Svenska kyrkan finns ju en stor bredd av människor och trosyttringar. Så svaret är enkelt: Javisst får du plats. Det skriver ärkebiskop Antje Jackelén i sitt svar till gårdagens debattartikel.

Hej Maria Landgren,

Tack för ditt brev. Du undrar om det finns plats för dig i Svenska kyrkan. Bakgrunden till din fråga är att du kallar dig konservativ hellre än liberal och ser dig som ”finnare” hellre än sökare. Svaret är enkelt: Javisst!

Liksom du tycker jag illa om att påklistra människor etiketterna liberal eller konservativ. Risken finns att det snarare fördunklar än förklarar. För egen del kan jag säga att jag inte ”skyr konservativa som pesten”. Det jag skyr som pesten är felaktiga polariseringar.

I Svenska kyrkan finns ju en stor bredd av människor och trosyttringar. Så har det egentligen alltid varit. Jag undrar också om sökandet och finnandet egentligen utesluter varandra? Många av den kristna traditionens välkända ”finnare” ger samtidigt uttryck för ett livslångt sökande.

Trots att vi har funnit, blir vi aldrig färdiga.

För ungefär två veckor sedan samtalade jag med Marcus Birro. Han berättade om den smärtsamma upplevelsen att människor får en skärva av ens liv och bygger en hel stad. Missförstånd och lösa antaganden skapar felaktiga föreställningar. Jag kan förstå hans upp­levelse och poäng. Det goda samtalet kan skymmas av nidbilder av den andre, också i det inomkyrkliga samtalet.

Du tycks förmoda att den som tror på en treenig Gud eller på Jesus som Guds Son inte hör hemma i Svenska kyrkan. Men tron på den treenige Guden tillhör ju själva kärnan i vår kristna tro! Den bekänner vi i stort sett i varje gudstjänst.

Du utgår från att din och min gudsbild är väldigt olika. Bland annat säger du att du inte vill ”möblera om Gud” efter eget bevåg. Inte heller jag tycker att vi ska möblera med Gud i våra egendesignade trosrum. Dels finns det många rum hos Gud (Joh 14:2), dels är Gud större än våra bilder av Gud, som vår Herre Jesus Kristus själv säger i Johannesevangeliet: ”Fadern är större än jag” (Joh 14:28).

Det respektfulla samtalet om gudstro och bibeltolkning är och förblir viktigt. Främst hör det hemma i den lokala församlingsgemenskapen. Låt oss inte skada det goda samtalet genom att låsa oss i negativa projektioner.

Varmt välkommen med ditt fortsatta engagemang i Svenska kyrkan och för Guds rike i världen!

Antje Jackelén, ärkebiskop

Fler artiklar för dig