Debatt

Erkänn folkmordet utan krumbukter

Dags att erkänna folkmord på kristna och ta konsekvenserna!

Nu har både EU-parlamentet och USA:s kongress slagit fast att Daesh/IS är skyldiga till ett pågående folkmord på kristna, yezider och andra etno-religiösa minoriteter. Detta innebär att alla demokratiska länder och världssamfundet med FN i spetsen nu har en stark moralisk skyldighet att göra allt som står i dess makt att få stopp på detta folkmord.

Ordet ”folkmord” är viktigt. Dels är det ett ord som korrekt fångar vad som pågår, dels innebär det att man tar på sig det moraliska och politiska ansvaret att gripa in med kraft. Sveriges regering, med Margot Wallström i spetsen har efter allt för lång tid och motvilligt gått med på att kalla detta för ett ”folkmord”.

Tänkvärt är att Sveriges nya regering var oerhört snabb med att erkänna Palestina trots att man inte uppfyller kriterierna för en självständig stat och trots att man står bakom terrorism men när det gäller ett solklart folkmord som resten av världen till stor del erkänner då tvekar den svenska regeringen i det längsta.

Wallström sa i en intervju i Studio 1 att det inte är viktigt vad vi kallar det, utan vad vi gör åt det. Det stämmer förvisso. Men ord är viktiga, i detta fall för att kunna uppamma till de insatser som behövs.

Därför borde Wallström och regeringen klart och tydligt deklarera det som EU-parlamentet och USA:s kongress slagit fast. Inget motvilligt mumlande, inga krumbukter! Folkmord pågår! Säg det och handla därefter!

Mats Selander,

språkrör för Kristna värdepartiet

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar